Legfrissebb fotó :

Határtalanul 2024

Erasmus 2

 

Határtalanul 2024

Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Szlovéniában és Horvátországban

 

A Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek (2023.) HAT-KP-1-2023/1-001296 azonosítószámú pályázatunkat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásra javasolta, amely alapján a Bethlen Gábor Alap felett rendelkező Bizottság a pályázatunkat pozitívan bírálta el, és 2 381 230 forint támogatásban részesültünk. A megítélt támogatás Magyarország Kormányának finanszírozásával valósult meg.

A hetedik osztály így május 15-től 19-ig részt vehetett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával egy ötnapos kiránduláson, amelyen Szlovénia és Horvátország magyar vonatkozású várait, kastélyait és fontos helyszíneit ismerhették meg a gyerekek. Az ötnapos kirándulás útvonala Lendva-Dobronak-Felsőlendva - Muraszombat - Mezővár - Zágráb – Fiume (Rijeka) – Abbázia (Opatia) - Varasd - Csáktornya útvonalat jártuk be a gyerekekkel, összesen 1383 km-t. Olyan családok történetébe pillanthattunk be az 5 nap alatt, mint Bánffyak, Eszterházyak, Szapáryak, Széchenyiek, Széchyek, Frangepánok, Zrínyiek. Legkorábbi emlékek egészen a XIII. századig nyúltak vissza, melyeket volt szerencsénk megtekinteni. Nagyon sok élménnyel és nagy büszkeséggel térhettünk haza lenyűgözve elődeink "alkotásaitól". Köszönjük a lehetőséget!

A Határtalanul kirándulásról június 7-én tartotta meg beszámolóját a hetedik osztály. Az öt nap programját részletesen mutatták be az alsóbb évfolyamos társaiknak a gyerekek, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy bár már nem hozzánk tartozik, attól még kötelességünk tudni róla és emlékezni rá, hogy a határon túl számos magyar emlékkel rendelkezünk királyainknak, egykori nemeseinknek köszönhetően és számos magyar társunk tevékenykedik aktívan, hogy ezek az emlékek - hagyományok életben is maradjanak. Nagyon sok apró történettel ismerkedtek meg a gyerekek az öt nap alatt idegenvezetőnknek köszönhetően, így sokat is tudtak felidézni hetedikeseink a kisebbeknek, a képek és történetek segítségével nagyon színesre sikerült a beszámoló.

 

 

A kirándulásról készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Pepita mezőkön

Szombathelyen rendezték 2024. június 7-től 9-ig a Sakk Diákolimpia Országos Csapatdöntőit, amelyen háromszoros vármegyei bajnokként a Bozzay is képviseltette magát. A Nagy Bendegúz, Bánó-Weisz Zsombor, Rédling Benedek, Dobosi Márton alkotta válogatottunk kisebb feltűnést keltett a felső tagozatosok 25 csapatos mezőnyében. Egyrészt, játékosaink fiatal életkora okán, másrészt, a - budapesti agglomerációs Telkit leszámítva – egyedüli falusi csapatként küzdöttünk a nagy városi iskolák tengerében. Meglepődve konstatáltuk: a regisztráció során, a rendezőség tagjai többet tudtak Bozzay Pálról, mint egyik – másik zánkai lakos.

Az országos döntőre a lehető legfelkészültebben mentünk: szakkörökön, külön edzéseken, versenyeken csiszoltuk a játéktudásunkat. Április 20-án, Balatonfüreden részt vettünk a Dr. Dibusz László Sakk Emlékversenyen, ahol Bánó-Weisz Zsombor bronzérme és Rédling Benedek megfontolt, néhány másodperc híján érmes játéka tett bennünket büszkévé, bár Marci első négy fordulós játszmái – megyei érmesek legyőzésével – is zseniálisak voltak. Egy hét múlva Zsombi és Bendegúz / vármegyei ezüst érmesünk / részt vettek a budapesti Testnevelési Egyetemen megrendezett Sakk Diákolimpia Országos Egyéni Döntőjén is, ahol tisztes, 50 % -os teljesítményükkel a közép mezőnyben végeztek.

Csakhogy, a szombathelyi döntőn nem a II. korcsoportosokkal, hanem főként 13-14 éves, serkenő bajuszú, 1-2 fejjel magasabb, 6 és 8 osztályos gimnáziumban tanuló, egyesületben is versenyszerűen sakkozó, „Élő – pontok” birtokosaival kellett hadakozni! Összességében, nagy izgalmak közepette, emelt fővel zártuk a versenyt: két győzelmet, egy döntetlent, négy vereséget könyvelhettünk el, az elérhető 32 pontból 12,5 pontot gyűjtöttünk, ezzel a 20. helyen végeztünk. Büszkék voltunk Mór és Hatvan legyőzésére, a házigazda szombathelyiekkel pedig döntetlent értünk el. A bajnoki címet nagy küzdelemben, a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium csapata nyerte el 24 ponttal, az ezüstérmet a budapesti Ciszterci Szent Imre Gimnázium, a bronzérmet a szintén budapesti Veres Péter Gimnázium szerezte meg.

Tanulóinkat dicséret illeti, különösen a ragyogó 50%-os teljesítményt nyújtó első táblás Nagy Bendegúzt, a harmadik táblás Rédling Benedeket, de Dobosi Marci és Bánó-Weisz Zsombi is nagyot küzdött. Élményszámba menő győzelmek és méltósággal viselt vereségek edzették a pepita mezők harcosait. Reméljük, serkenő bajusszal még ennél is többre lesz képes ez a kiváló egyéni kvalitásokkal és közösségi szellemmel megáldott csapat. Minden esetre, Bendegúz győzelme a diákolimpia főbírójának fia, az 1755 „Élő – ponttal” rendelkező szombathelyi első táblás ellen, Benedek drámai csatája a miskolciak ellen, a többi kombinatív parti mind – mind bíztató jelek a jövőre nézve. Hajrá Zánka! Hajrá Bozzay!

 

                                              T. Horváth Lajos

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Apró élményeink - 23. hét

 

A 23. héten is élmény volt Bozzaysulisnak lenni.

 

További cukiságok a Galériában!

Lázár Ervin program

2024.05.31-én, pénteken délelőtt az első osztályosok Badacsonytomajon jártak, ahol a Lázár Ervin Program keretében a Pegazus Színház  „A csillagszemű juhász” című előadását nézték meg. Külön köszönjük Inhof Sándornak, hogy térítésmentesen!, anyagi ellenszolgáltatás nélkül rendelkezésünkre állt, így a pici elsőseink a vonat helyett busszal utazhattak az előadásra.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Apró élményeink - 22. hét

 

A 22. héten is élmény volt Bozzaysulisnak lenni.

 

További cukiságok a Galériában!

 

Hősök napja

Mi is részt vettünk a hősök napján! Május 26-án, vasárnap délután a Faluházban tartották a hősök napját. György Péter, a Honismereti Kör vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a bozzays diákok szavalata következett. Horváth Lajos képviselő ünnepi beszédet mondott, melyben a béke fontosságáról beszélt, és az 1991-ben felavatott hősi emlékmű állításáról is megemlékezett. A Magyar Tenger Népdalkör dalcsokra után koszorúzás következett.

A fotókat Tóth Lívia készítette.

 

 

 

Herman Ottó természettudományi verseny

Május 25-én, szombaton rendezték a Hermann Ottó Természettudományi verseny országos döntőjét Budapesten. Iskolánkból 4 tanuló jutott be: Rédling Benedek 5., Doma Levente 11., Szabó Izabella 16., Inhof Zorka 17. helyezést ért el. Gratulálunk mindnyájuknak. Felkészítőjük Molnár Katalin.

 

 

 

 

Apró élményeink - 21. hét

 

A 21. héten is élmény volt Bozzaysulisnak lenni.

 

További cukiságok a Galériában!

 

Versünnep 2024

Május 22-én Versünnepet tartottunk a felső tagozaton. Évek óta ösztönözzük a gyerekeket velük született alkotókészségük fejlesztésére: ilyenkor filmet forgatunk, rajzolunk, verset mondunk, képes beszámolót készítünk. A lényeg, hogy költői szövegekkel foglalkozzanak, ezek képesek arra, hogy egy varázsvilágba repítsenek bennünket. Alkottunk drámaórán, magyarórán, drámaszakkörön. És élveztük! A videókban bemutatott „rosszalkodás” természetesen csak illusztráció!

 

 

A versünnepen készült képek megtekinthetők a Galériában!

 

Diákolimpia Kis Iskolák Atlétika verseny

Remek eredménnyel zárták a Diákolimpia Kis Iskolák Atlétika verseny megyei döntőjét a bozzays sportolók. Múlt hét szerdán a frissen felújított veszprémi stadionban rendezték a Diákolimpia Kis Iskolák Atlétika verseny megyei döntőjét, amelyen két sportolónk is akkreditációt szerzett. Kitartó küzdelemben Nagy Bendegúz (5.o) a Hárompróba egyéni kategóriájában megyei 6. helyezést, Bánó-Weisz Benedek (6 o.) 600 m-es síkfutásban 5. helyezést ért el.

Teljesítményükre mindannyian büszkék vagyunk! Hajrá Bozzay!

 

                               Bede Tamás (testnevelő tanár)

 

 

 

Apró élményeink - 20. hét

 

 

A 20. héten is élmény volt Bozzaysulisnak lenni.

 

További cukiságok a Galériában!

Bringázz a suliba!

Idén második alkalommal hirdettük meg a Szülői Munkaközösség támogatásával a Bringázz a suliba! hetet. A program célja most is az volt, hogy a gyerekek autó helyett gyalog, kerékpárral, rollerrel vagy közösségi közlekedéssel érkezzenek az iskolába. Idén is nagy sikert aratott a kezdeményezés, közel 100 gyerek vett benne részt, 30-nál is többen kerékpároztak, de voltak rollerek, sokan jöttek gyalog, és még többen busszal. Köszönet az iskolának a program befogadásáért, az SZM-nek a támogatásért, amiből meg tudtuk venni a négyszínű tollakat a végére és a szülőknek, hogy vállalták a kényelmetlenséget a környezettudatos nevelés érdekében. Külön köszönöm az óvodásoknak, és Ringler-Szabó Irénnek a program ovira történő adaptálását is. Idén is jó volt látni a sok mosolygó kipirult arcot – már reggel 8 óra előtt! Jövőre újra – de legyen minden hét Bringázz a suliba!-hét. 

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Hallo Berlin!

Iskolánkból idén is szép számmal jelentkeztek a Hallo Berlin! országos német projektversenyre. Csoportos (490 tanuló) és egyéni (70 tanuló) kategóriában 3 nyelvi szinten 43 tanuló nagy lelkesedéssel oldotta meg a különböző típusú feladatokat, amelyek között voltak nyelvi feladatok, országismereti feladatok és projekt feladatok is. Iskolánk tanulói szép eredményeket értek el a versenyen, melyhez itt is gratulálunk.

 

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Kerékpárverseny

Az elmúlt pénteken a Bozzay Pál Általános Iskola diákönkormányzata és Zánka község körzeti megbízottja, Hetesi András törzszászlós úr a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny tiszteletére ismét remek hangulatú elméleti előadást és gyakorlati megmérettetést szervezett diákjainknak. Délelőtt mind az alsósok, mind a felsősök elméleti előadáson vettek részt, új ismereteket szereztek a legfrissebb közlekedési szabályokról. Két órakor nagy szabású kerékpáros ügyességi verseny vette kezdetét, amelyen újra bebizonyították diákjaink felkészültségüket.

Az eredmények a következők:

 

1-2. osztályos tanulók:

 

1. helyezett: Pádár Dorina

2. helyezett: Tóth Levente

3. helyezett: Bíró Gábor

 

3-4. osztályos tanulók:

 

1. helyezett: Dobosi Kornél

2. helyezett: Boros-Szuper Levente

3. helyezett: Nyírő Nóra

 

5-6. osztályos tanulók:

 

1. helyezett: Csongár Kende

2. helyezett: Nagy Bendegúz

3. helyezett: Boros-Szuper Bonifác

 

Minden résztvevőnek gratulálunk!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Erasmus+

Kutató Gyerekek Tudományos Konferencia

Komárcsevics Szabolcs 7. osztályos tanulónk a Kutató Gyerekek Tudományos Konferencia Országos döntőjén II. helyezést ért el Kutatásmódszertan kategóriában. Szívből gratulálunk Neki és felkészítő tanárának, Dr. Oláh Éva Máriának! További sikeres tanulást és kutatótevékenységeket kívánunk Szabolcsnak!

 

 

 

Elcsípett apró élményeink - 19. hét

 

A 19. héten is élmény volt Bozzaysulisnak lenni.

 

További cukiságok a Galériában!

Madarak és fák napja

 

 

Utazás a pénz körül - Bőröndmúzeum

A Pénzmúzeum Magyarország egyik leglátványosabb, interaktív múzeuma. 50 szupermodern installáció, számtalan játék és hazánk legérdekesebb numizmatikai gyűjteménye várja a látogatókat. Különleges kezdeményezése a 2023 őszén induló Bőröndmúzeum projekt, amelyben a pénzügyi ismereteket „bőröndbe csomagolják”, és meglátogatják az ország általános és középiskoláit az interaktív programokkal. A rendhagyó előadások felső tagozatos tanulóknak szólnak, ahol a diákok az általános pénzügyi ismeretekkel korszerű, játékos, interaktív pedagógiai módszerek mentén ismerkedhetnek meg.

Meghívásunkra a zánkai iskolába május 3-án látogattak el és nem csalódtunk. Érdekfeszítő, ötletgazdag feladatokban bővelkedő előadáson vehettek részt tanulóink, bővíthették ismereteiket a témakörben.

 

Nagyon szépen köszönjük, nagyon élveztük!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

Kerékpáros ügyességi verseny

Elcsípett apró élményeink - 18. hét

 

A 18. héten is élmény volt Bozzaysulisnak lenni.

 

További cukiságok a Galériában!

 

Trachttag

2024-ben ápr.26.-án ismét csatlakoztunk az országos TrachtTaghoz, vagyis a népviselet napjához: Reggel alsó tagozatos gyerekek a szebbnél szebb ruhájukhoz egy rozmaringos kitűzőt is kaptak az ingjükre, blúzukra, hajfonatukba. Radnóti Miklós idézetével nyitottuk meg a közös kis rendezvényünket: " A hagyományok olyanok, mint a csillagok az égen: bár messze vannak, mégis vezetnek minket." Mint minden évben, idén is mondókáztunk, énekeltünk népdalokat, körjátékokat játszottunk el. Felsős tanulóink sem maradtak feladat nélkül, egy kicsit másképpen kapcsolódtak ehhez a jeles naphoz. A zánkai óvodában került megrendezésre a X. megyei néptánctalálkozó a kis ovisok számára. Iskolánk két helyszínt is biztosított a mintegy 360 ovis szabadidős tevékenységéhez. Tanulóink kísérték a csoportokat, pátyolgatták, segítették őket. Élménydús, tartalmas napunk volt, ismét nem unatkoztunk.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Kis Iskolák Atlétikai Versenye

Április 25-én iskolánk tizenhét diákja vett részt a Tihanyban megrendezett Kis Iskolák Atlétikai Versenyén, ahol a versenyzők kislabdahajításban, távolugrásban, rövid- és középtáv, valamint váltófutásban mérték össze tudásukat. A sportolók több versenyszámban is indultak, kitűnő teljesítményüknek köszönhetően, három bozzays atléta, Bánó-Weisz Benedek (6.o), Komárcsevics Szabolcs (7.o) és Végh Hunor (8.o) jutott tovább a Kis Iskolák Atlétikai Verseny megyei döntőjébe.

 

A résztvevőknek szívből gratulálok!

                                                                  Bede Tamás (testnevelő tanár)

 

 

TeSzedd!

Iskolánk a Fenntarthatósági témahét keretében ebben a tanévben is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz a Faluház szervezésében. A falu apraja-nagyja, sőt más településről érkezők is zsákokba szedték a szemetet Zánka különböző pontjain. Ebédidőben a Tenger-szem Lovasudvar minden résztvevőt vendégül látott egy finom pincepörköltre.

 

Köszönet a szervezőknek és vendéglátóknak.

 

                                                                             Molnár Katalin

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Elcsípett apró élményeink - 17. hét

 

A 17. héten is élmény volt Bozzaysulisnak lenni.

 

További cukiságok a Galériában!

 

Tóték

Április 23-án, kedden színházban voltunk. A felső tagozatosok Viol néni szervezésében a Petőfi Színház felsős bérletének Tóték című előadását tekintették meg. Örkény abszurd és groteszk drámája a háború őrületét mutatja be egy békés család és a pihenni hozzájuk érkező őrnagy sztoriján keresztül. A megható és vidám idei előadások után ez a kemény darab magyarórai megbeszélést igényel, igényelt. Köszönjük Inhof Sándor és Tamás segítségét! Jövőre is vár minket a színház!

 

 

Előadás a szenvedélybetegségekről

Április 15-én és 22-én dr. Oláh Kálmán a felső tagozatosok számára tartott előadást a szenvedélybetegségekről és függőségekről. A sok-sok képpel, történettel színesített programot a gyerekek figyelmesen és érdeklődve hallgatták. Köszönjük a hasznos útmutatást, mindannyian sokat tanultunk belőle!

 

 

A programon készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Bringázz a suliba!

Te szedd!

Versünnep

Brekkenő, a pótpapa

 

A videó a képre kattintva nézhető meg!

 

Újraélesztés

Április 8. és 12. között újraélesztő tanfolyamon vehettek részt iskolánk tanulói. Az előadást Dr. Oláh Kálmán háziorvos tartotta a gyerekek nagy örömére. Hatalmas érdeklődéssel fogadták, és aktívan részt vettek a fontos információk átadása során. Megtudhatták, mit kell tenniük veszélyhelyzet, baleset esetén, hogyan kell segítséget kérni. A gyakorlati eszközök bemutatása és kipróbálása tette még izgalmasabbá a képzést. Köszönjük, hogy ilyen nélkülözhetetlen ismereteket sajátíthattak el a diákok, amely életet menthet!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Miért éppen Zánka?

Miért éppen Zánka?

Miért éppen Zánka?

Honismereti verseny

Új Bozzaysulis országos sikerek! Új Bozzays példaképek!

 

Idén nyolc diákunk nevezett az országos honismereti versenyre, amelyen ebben az évben még profibban kutattak – kerestek információkat az interneten, oldottak meg feladatokat tanulóink. A mellékelt táblázat is mutatja, hogy a korcsoportonként meghirdetett versenyen milyen fantasztikus eredményeket értek el tanulóink a hatodik és hetedik osztályból. Példaértékű!

 

Nagyon köszönjük szorgalmatokat, kitartásotokat! Büszkék vagyunk rátok!

 

 

 

 

Miért éppen Zánka?

Elsősök bemutatkozása

 

A videó a képre kattintva nézhető meg!

 

Miért éppen Zánka?

Miért éppen Zánka?

Miért éppen Zánka?

Német tábor

Beiratkozás

Adó 1%

Oklevélerdő és éremeső

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

BalaTóni Party 2024

Március 26-án benépesült a Bozzay Pál Általános Iskola kicsinosított épülete. Nemcsak az intézmény tanulói, hanem szülők, nagycsoportos apróságok is érkeztek meghívásunkra a hagyományos BalaTóni partyra, melyen először az első osztályosok mutatkoztak be, hangulatos műsorukkal szórakoztatva a közönséget. Kis elsőseink nagy izgalommal várták, hogy végre bemutathassák műsorukat, amire már hosszú hetek óta gyakoroltak. Méltán kapták a nagy tapsot a szereplés végén, mert igazán nagyon ügyesek voltak! A produkció közös összefogással készült, így nagy-nagy köszönettel tartozunk az ügyes, okos gyerekeknek, szüleiknek, - akik otthon is sokat gyakoroltak velük -, a fantasztikus díszletért és a sok-sok jelmezért Sárffi Mariannak és Pajna Melindának, valamint Filepné Kovács Juliannának a technikai segítségért. A műsort Bácsi Krisztina és Balázsné Pintér Rita tanította be a kicsinyeknek.

Kis levegőzés után egy testnevelés órán vehettek részt az ovisok az elsősökkel és a negyedikesekkel. A feladatok témája, melyekkel a nebulók bebizonyíthatták az ügyességüket, a víz volt, tisztították a partot a nagy kövektől, gyűjtöttek esőcseppeket esernyőbe, építettek víztornyot, megszabadították a halacskákat a műanyag szeméttől, majd egy óriási kidobóval ért véget a játék.

A csapatokra ezután rövid „tanórák” vártak, melyeken szintén a víz állt középpontban, készítettek BalaTónit, megismerkedtek Párácska meséjével, volt vizes kísérlet, daltanulás, kis német óra, így az ovisok is belekóstolhattak az iskolai életbe. Ezalatt szüleik az igazgató úrral és az igazgatóhelyettes asszonnyal beszélgettek a nekik szervezett traccspartin, ahol bepillantást nyerhettek iskolánk életébe, tájékoztatást kaphattak az őket érdeklő kérdésekről.

A délelőttöt a felső tagozatosok dráma szakköre zárta, akik nagy sikert aratva bemutatták a Brekkenő, a pótpapa című mesejátékot. A mesét betanította Stumpfné Vass Violetta. A színdarab kellékeinek elkészítését köszönjük Nagy Melindának.

A nap jelmondata: ”…és kitágul a világ” volt, igyekeztünk valóban szélesre tárni a leendő elsőseink előtt iskolánk és a tudomány kapuit,  a résztvevők jól érezték magukat,  a BalaTóni party így ismét fergetegesre sikerült!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Tavaszi szünet

Szivacskézi

Az U8-U9 korosztálynak rendeztek házi tornát vasárnap Balatonfüreden, az Eötvös csarnokban. Veszprém, Alsóörs, Balatonfüred és Zánka csapata játszott egymással egész délelőtt. Akik éppen nem meccset játszottak, kipróbálhatták az ügyességi pályákat, ahol fiatal kézisek segítették őket. A lelátó tele volt szülőkkel, akik szurkoltak is rendesen. Mindenki nagyon jól érezte magát.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Húsvéti kézműves foglalkozás

Március 22-én a Szülői Munkaközösség szervezésében húsvéti kézműves foglalkozáson vehettek részt iskolánk tanulói. Aznap délután minden a nyusziról szólt. Az iskolás és ovis gyerekek lelkesen készítették a húsvéti díszeket: lógó fülű nyuszit, nyuszis kosárkát, girlandot, báránykát, ablakdíszt tojással és csibével vagy madárodút. Az elkészült tárgyak szép éke, dísze lesz a szobájuknak vagy a nappalinak.

 

Köszönjük a szülőknek odaadó munkájukat!

 

 

A húsvéti kézműves foglalkozáson készült képek megtekinthetők a Galériában!

 

Beiratkozás

 

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok és a Szülői tájékoztató a KRÉTA rendszerén keresztül történő beiratkozáshoz elérhető a Beiskolázás menüpont alatt.

 

Húsvéti készülődés

Forradalmi programkavalkád Zánkán

Március 14-én rendhagyó módon emlékeztünk meg az 1848-49-es forradalom eseményeiről. A zánkai Faluház, óvoda, iskola és könyvtár összefogásával változatos, a korosztályokhoz igazodó programok várták a kicsiket és a nagyokat a különböző helyszíneken. Rajzoltak, színeztek, barkácsoltak, huszárok segítségével feladatokat oldottak meg. Online játékok, kincskeresés, szabadulószoba, kahoot játék segítségével gazdagították tudásukat. Megkoszorúztuk a 48-as zánkai hősök sírját is. Az ovi udvarán a Népdalkör, Illés Andris szavalata és Dr. Oláh Kálmán beszéde zárta a programot.

 

Szuper volt!

 

 

A programon készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

BalaTóni Party

BalaTóni party a Bozzayban Zánkán

 

Gyertek minél többen! Sok szeretettel várunk Benneteket!

 

Három a magyar igazság

Harmadjára lett vármegyebajnok a Nagy Bendegúz, Bánó-Weisz Zsombor, Rédling Benedek, Dobosi Márton összeállítású bozzays sakk csapatunk Ajkán, 2024. március 9-én. Csakhogy, eddig kétszer az alsó tagozatos, ezúttal a felső tagozatos csapatok Veszprém Vármegyei Sakk Diákolimpia döntőjében diadalmaskodtak, fölényesen! Ehhez három nagy veszprémi iskola csapatát is le kellett győzniük, ami nem ígérkezett könnyű feladatnak. Főként az első fordulót megelőző benyomásaink fokozták a stresszt: erőtől duzzadó, átlagosan egy fejjel magasabb, edzőik, tanáraik, szüleik optimizmusát is visszatükröző ellenfelek látványa. Nyugalomra intés, megfontolt, lassú játékra bíztatás után ültek le a sakkasztalokhoz tanulóink, s láss csodát! Mindenki játékát önuralom, fegyelmezettség, ötletesség jellemezte, képességeik maximumát hozva: Bozzay – Simonyi = 4:0 ! Bebizonyosodott a mantra: a sakkot nem magasságra vagy kilóra játsszák! Meg is jött az önbizalom, egyik játékosunk fel is vetette, talán korrigálni kellene a bronzérmes célkitűzéseinket ezüstre! Ezt elhárítva, a következő fordulóra koncentrálást kértem, annál is inkább, mert hagyományos riválisunk, a Botev iskola volt a következő ellenfelünk. Szép játékkal, izgalmas játszmákkal, megérdemelt 3:1 arányú győzelmet arattunk, s ezzel egyszeriben a bajnoki cím várományosai lettünk. Már senki nem beszélt az ezüstről, az utolsó fordulóban mindenki a papírforma érvényesülését várta, ami a győzelemmel volt egyenértékű. Nem becsültük le az ellenfelet, mégis talán a legnehezebb fordulót vívtuk, egyeseknél a fáradtság jelei is mutatkoztak. A végén annál nagyobb volt az öröm: Bozzay – Deák = 3:1. A megszerezhető 12 pontból 10-et gyűjtve, újra aranyérmesek lettünk! A csapat minden tagja kiválóan teljesített, hozzájárulva a sikerhez. Az első két táblásunk teljesítménye ( 100% ) káprázatos volt, de ne feledjük, a 3. és 4. táblán nyújtott 66%-os jó eredmény nélkül nincs arany!

Nagy Bendegúz és Bánó-Weisz Zsombor nagyszerű játékának voltak előzményei, hiszen 2024. február 24-én, ugyanitt, a korcsoportos egyéni versenyen – 19 játékos 7 fordulós versenyében – ezüst, ill. bronzérmet vehettek át Gaál Zsóka nemzetközi mestertől, országos bajnoktól, a magyar női sakk válogatott tagjától, olimpikontól. Ezzel kivívták a jogot az országos döntőn való részvételre (Budapest, Testnevelési Egyetem, 2024. április 27.). Külön öröm, hogy erre a versenyre a középiskolai korcsoportjuk 2. és 3. helyezését megszerezve, bejutott két egykori tanítványunk, Török Gergő és Török Gyula is, így a pénteki sakk szakkörökön együtt készülhetünk a nagy megmérettetésre. Addig persze még elmegyünk Balatonfüredre, a Dr. Dibusz László emlékversenyre (2024. április 20.) is. S lesz időnk a szakkörökön túl, intenzívebben is felkészülni az Országos Diákolimpia Sakkcsapat Döntőjére (Szombathely, 2024. június 7-9.), hogy méltóképpen képviseljük iskolánkat és Zánkát!

 

T. Horváth Lajos

 

 

A versenyen készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

SpaceBuzz újratöltve

Február közepén újból elindítottuk különleges oktatási programunkat, amely egy nemzetközi együttműködés során a 10-12 éves diákok számára lett kifejlesztve. Ebben a tanévben a negyedik, ötödik és hatodik osztályos tanulók közül 26 diák kapott lehetőséget arra, hogy 12 küldetésen keresztül megismerkedhessenek a Világegyetem rejtelmeivel, megtanuljanak vigyázni törékeny bolygónkra és egy virtuális űrutazáson is részt vehessenek az "űrvizsga" sikeres letétele után. A program június elején ér véget, amikorra már olyan tudással fognak rendelkezni ezek a gyerekek, hogy bolygódoktorokká is ki fogjuk nevezni Őket.

 

 

A programon készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Beiratkozás

Mezei futás

Két bozzays továbbjutó a Mezei futóversenyen

Március 7-én Balatonfüreden rendezték a Körzeti Mezei futóversenyt, melyen iskolánk 10 diákkal vett részt. A csapat tagjai: Szabó Izabella (5.o), Boros-Szuper Bonifác (5.o), Nagy Bendegúz (5.o), Rédling Benedek (5.o), Nagy Johanna (6.o), Bánó-Weisz Benedek (6.o), Szász Attila (6.o), Komárcsevics Szabolcs (7.o), Resze Máté (8.o), Végh Hunor (8.o).

A borús, kifejezetten hűvös idő ellenére rengeteg sportoló állt rajthoz, négy korcsoportban.  Iskolánk delegáltjai közül Nagy Bendegúz és Végh Hunor jutott tovább a megyei döntőbe. Csapatunk minden tagjának gratulálok a kiemelkedő teljesítményéhez!

 

Bede Tamás (testnevelő tanár)

 

Alsós színházlátogatás

Március 4-én hétfőn délután Veszprémbe, a Petőfi Színházba látogatott az alsó tagozat 63 kisdiákja. A gyerekek együtt izgultak Vukkal, hogy a kis rókának sikerül-e ismét túljárnia a Simabőrű eszén. A ravaszság most is győzedelmeskedett, így a darab végén nagy örömmel tapsolhattunk a rókák nemzetségének.

 

Ismét moziélmény Füreden

A hét első napján nagyszerű élményben volt része iskolánk ötödik és hatodik osztályos tanulóinak. Nem sokkal a premier után megragadtuk a lehetőséget az Emma és a fekete jaguár című film megtekintésére. A gyerekek és a két osztályfőnök (Dr. Oláh Éva és Bede Tamás) lélegzet visszafojtva követte az eseményeket a füredi mozi nagytermében. Hála Istennek az izgalmas történet mindenki örömére szerencsés véget ért, így felszabadultan tértünk vissza Zánkára.

Nagyon szépen köszönjük a Balaton Mozi rugalmasságát és a tisztelt szülők szállításban nyújtott segítséget!

 

 

 

Étkezési díjak változása

Kiszabadultak!!

Február 29-én a 8.-asok Tapolcán jártak szabadulószobában. Rejtélyes  katonai raktárba zárták őket és egy óra leforgása alatt ki is jutottak. A nap folyamán vonatoztak, buszoztak és gyrosoztak, sétáltak a napsütötte városban. Jól érezték magukat! Köszönik a szülőknek a karácsonyi ajándékként kapott programot, valamint Viol és Gitka néninek a szervezést és a kísérést!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Március 15-i programok

Tájékoztató hitoktatásról

Kedves Szülők!

 

A Bozzay Pál Általános Iskolában folyó hitoktatásról a következő linkek és ismertető anyagok segítségével tájékozódhatnak.

 

Üdvözlettel: Sánta Lajos intézményvezető

 

 

Tájékoztató a református hitoktatásról:

 

Belső egyházi jogi személy: Gondos Gábor

 

https://reformatus.hu/hittan/

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tájékoztató a katolikus hitoktatásról:

 

Belső egyházi jogi személy: Mogyorósi Marianna

 

Katolikus hit- és erkölcstan (vevinetum.hu)

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tájékoztató az evangélikus hitoktatásról:

 

Belső egyházi jogi személy: Németh Szabolcs

 

 

 

 

 

Ismét egy tartalmas hétvégén vannak túl röpiseink

Az elmúlt szombaton két sportolóval erősítettük egyesületünk balatonfüredi U13 korcsoportos csapatát (Molnár Hanga, Szabó Izabella). A kitartó szülői szurkolás és a kifejezetten tartalmas labdamenetek ellenére sem sikerült nagy áttörést okoznia a csapatnak.

Vasárnap már a legifjabbak vehették birtokba a Szent Benedek Röplabda Akadémia füredi csarnokát, ahol egy igazán jól sikerült farsangi tornán vehettek részt azok a zánkai lányok, akiknek ez volt életük első röpitornája.

 

Üdítő élmény volt hozzátartozóknak, sportolóknak, edzőknek mindkét esemény!

 

Hajrá Szent Benedek, hajrá Bozzay!

 

 

Mini focitorna a Bozzayban

Az elmúlt pénteken diákönkormányzatunk szervezésében, a labdarúgó szakkörre járó gyermekek mérhették össze tudásukat, egy jó hangulatú sportos délután keretében. A torna első felében a 3.,4.,5.,6. osztályos sportolók, majd az első és második évfolyamos labdarúgók csapatai csaptak össze. A mérkőzéseken a sportszerű küzdelmeknek hála valamennyien kiválóan éreztük magunkat, soha rosszabb meccseket.

 

Gratulálok minden résztvevőnek!

 

                              Bede Tamás (diákönkormányzatot segítő pedagógus)

 

 

 

 

Farsang

 

A videó elérhető a képre kattintva!

 

Arany János magyarverseny

Legjobb magyarosaink újra az országos döntőben! Idén is neveztünk az Arany János magyarversenyre. A képen a 2. fordulóba jutott tanulóink: Nagy Bendegúz, Rédling Benedek 5. osztályos, Bánó- Weisz Benedek, Green Anna, Nagy Johanna Petra 6. osztályos, Hajas Bulcsú és Komárcsevics Szabolcs 7. osztályos, valamint Barátossy Álmos, Nagy Anna Boglárka, Resze Máté. Kiváló eredménye alapján meghívást kapott országos döntőbe, a 3. fordulóba Rédling Benedek, Komárcsevics Szabolcs, Nagy Anna Boglárka és Resze Máté! Gratulálunk!

 

 

Remek hangulatú síelés Eplényben, második felvonás

Az elmúlt pénteken 18 felső tagozatos diák (akik példás magatartásukkal és szorgalmukkal érdemelték ki a programon való részvételt) látogatta meg az eplényi sípályát. Diákjaink a melegre fordult időjárás ellenére is elfogadható minőségű pályán tudták elsajátítani, ennek az embert próbáló téli sportnak az alapjait. Az egy órás foglalkozás végére - hála a Sport43 program munkatársainak - kellemesen elfáradva adtuk vissza a felszerelést.  

Nagyon szépen köszönjük a Sport43 programnak a lehetőséget és Inhof Sándornak és kedves feleségének a fuvart!

 

Pálmai Diána (gyakornok), Bede Tamás (testnevelő tanár)

 

 

A programon készült fotók megtekinthetők a Galériában

 

Farsang 2024

„Jelmezt öltünk, síppal-dobbal

lármázunk egy keveset,

hogy a hosszú, szürke álom

érjen véget, ha lehet,

s ne hozzon több hideget.”

 

Február 9-én iskolánkban is nagy volt az öröm. Vidáman, tánccal, énekkel űztük el a telet. Volt itt minden: hókirályfi és királylány, bálkirály és bálkirálynő, nyitótánc, jelmezes felvonulás, zsákbamacska, eszem-iszom. Szóval: mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy jöjjön már végre a tavasz.

 

Köszönjük a fotókat Kis-Gali Editnek!

 

 

A farsangon készült fotók megtekinthetők a Galériában

 

Biztonságos internet napja

Hitoktatás tájékoztató szülőknek

Síelés Eplényben

Február 1-én 10 harmadikos és 10 negyedikes kisdiákunk példamutató magatartásáért, szorgalmáért, kiemelkedő tanulmányi eredményéért egy izgalmas kirándulás részese lehetett. A Ski 43 program keretében a gyerekek térítésmentesen ismerkedhettek meg a síelés örömeivel. A napsütéses időben jó hangulatban, nagy kedvvel vettek részt az alapszintű oktatáson, felfedezve ennek a téli sportnak a szépségeit. Sokan most először csatolták fel a sílécet, ennek ellenére az óra végén már mindenki bátran siklott le a lejtőn. Élményekkel eltelve, kissé fáradtan értünk vissza az iskolába Enikő nénivel és Márta nénivel.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Farsangi BalaTóni-party

Jelmezt öltünk, síppal-dobbal

lármázunk egy keveset,

hogy a hosszú, szürke álom

érjen véget, ha lehet,

s ne hozzon több hideget.

 

 

Versünnep

A magyar kultúra napjához kapcsolódva az alsó tagozaton „Versünnep”-et tartottunk 2024. január 26-án, pénteken. Elsőtől a negyedik osztályos tanulókig hallgattuk a kedves, aranyos, szebbnél-szebb verseket. Mindenki a legjobbat nyújtotta, legyőzve kisebb-nagyobb izgalmát. Köszönjük gyerekek a munkátokat! A magyar kultúra egyik fontos szegmense a sport is. Olimpia éve az idei, így egy rövid magyar vonatkozású olimpiai „utazást” követően fantasztikus sorversenyt tartottunk. Tanulóink mindent beleadtak, ismét büszkék vagyunk a bozzaysokra!

 

 

A programon készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Holokauszt emléknap

„Képzeletünk még rabságban is szabad marad!” 

 

Holokauszt emléknapja – január 27.

 

Történelem órán és egy erre a célra elkészített faliújsággal emlékezünk/emlékeztünk meg a holokauszt áldozatairól Nobel-díjas Kertész Imre személyén keresztül. 15 évesen került ő is koncentrációs táborba, családját elvesztette, de túlélte a megpróbáltatásokat. Az itt átélt események élete végéig meghatározóak voltak. Nobel-díját a Sorstalanság című művével érdemelte ki, amelyben egy kamasz fiú szemén keresztül „élhetjük át” a mindennapokat egy koncentrációs táborban. Számos irodalmi kitüntetésben részesült Magyarországon és külföldön is, köszönhetően annak, hogy 1996-ban műve német fordításban is megjelent. Irodalmi Nobel-díját 2002-ben vette át a svéd királytól.

 

 

 

 

Magyar kultúra napja

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től kezdve ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ebből az alkalomból állítottuk össze műsorunkat. Nehéz volt a választás, mert olyan gazdag a magyar kultúra kincsestára. A Bozzayban rádiós formában emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról a dráma szakkörösök közreműködésével.

 

Röplabda

Versennyel töltötték hétvégéjüket a Bozzay-s röplabdások

 

Az U10-es csapattal szombaton Szombathelyen, az U13-as korcsoportos leányokkal Tápióbicskén (az SZBRA füredi játékosaihoz kapcsolódva) jártunk korosztályos röplabda versenyen.

Mindkét helyszínen tudásuk legjavát adva játszottak a zánkai röpisek, rengeteg élménnyel, jókedvvel tértünk haza!

U10 csapat tagjai: Horváth Natasa Lejla, Györkös Annabella, Kartaly Liliána, Kovács Lilien, Pfeifer Annaliza, Szabados Zamira, Varga Dorina

U13 csapat zánkai tagjai: Szabó Izabella, Molnár Hanga

 

Csak így tovább! Hajrá SZBRA, hajrá Zánka!

 

 

 

 

Padlás

Január 17-én, szerdán színházban voltunk! A veszprémi Hangvillában a Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter: A PADLÁS -félig mese félig musical- c. előadást néztük meg. A zene, a tánc, a színészek játéka mindannyiunkat elvarázsolt! Máskor is jövünk!

 

 

Nie wieder! Soha többé!

Édes Hazánk, Isten Veled! – áll némelyik vasúti kocsi oldalán, zúg az „Isten áldd meg a magyart”, és szólnak a harangok. Aztán eljön az indulás, a pocsolyák vékony jéghártyája beleremeg, amikor az acélkerekek megmozdulnak. A vagonokban zokogó Grétik, szeplős és búskomor Hanzik és aranyhajú Szepik utaznak a szüleikkel, azok szüleivel és kevéske csomagjaikkal. A vonat gyorsít, könyörtelenül viszi magával a baranyai stiffollereket, dolgos budakörnyéki gyümölcstermesztőket, büszke soproni poncichtereket, aranykalászos bácskai gazdákat és az Úr napját virágszőnyeggel köszöntő derék budaörsieket. Felszikrázik a hó, majd teljesen elnyeli a szerelvényt a kanyar. Hetvennyolc éve, 1946. január 19-én, Budaörsön kezdődött el a svábok kitelepítése…. A kitelepített magyar svábok azt kérdezték egymástól: És mikor megyünk már haza? Majd ősszel! – hangzott a válasz. És aztán ott haltak meg a messzi idegenben.”  Erre a szomorú eseményre emlékeztünk iskolánkban. Tanulóink rajzokkal, kiállítással és emlékműsorral idézték fel a kitelepített sváb emberek érzésvilágát, emlékeztetve arra, hogy hasonló esemény ne fordulhasson elő, ne ismétlődjön meg sehol, soha többé.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Napközis igény 2024. január 18.

2024. január 18-án, 14.00 órától a Bozzay iskolában félévi osztályozó értekezletet tartunk. Az érdemjegyek kialakításához minden pedagógus jelenlétére szükség van, így kérem a kedves Szülőket, hogy csütörtökön tanítás után a gyermekek menjenek haza. Felügyeletet csak nehezen tudunk biztosítani.
 
Megértésüket köszönöm!
 
Az Űrlap kitöltésére csütörtökön 10 óráig van lehetőség.
 

A doni katasztrófára emlékeztünk

1943. január 12-én a doni katasztrófában csaknem 130 ezer magyar katona esett el, sebesült meg vagy került szovjet fogságba. Kontrát Károly országgyűlési képviselő úr és Filep Miklós polgármester úr a II. világháborús emlékműnél emlékeztek meg a 81. évforduló alkalmából, amelyen részt vettek pedagógusaink és rendhagyó történelem óra keretében 7. osztályos tanulóink.

A hősök emlékét örökké megőrizzük!

 

 

 

 

 

Karácsonyi műsor

A Bozzayban nincs megállás: elment a Télapó… és már el is érkezett a karácsony! Reggel osztályonként karácsonyoztunk a szülők segítő közreműködésével. Az ünnepi műsorban idén minden osztály szerepelt. Az alsósok gyönyörűen és lelkesen szavaltak és énekeltek. A felsőt a dráma szakkör képviselte: a Mikulás- napi színdarab után pillanatok alatt összeraktak és kiválóan előadtak két kis jelenetet. A tanári kar hagyományosan dalra fakadt. Egy fergeteges fizika- show zárta az ünnepi együttlétet! Köszönjük minden szereplőnek, résztvevőnek, felkészítőnek a munkáját, akiknek a tanítási órák és egyéb iskolai feladatok mellett még erre is jutott energiájuk. De a napnak még nem volt vége: a Faluházban a Pro Musica együttes előadásában egy igazán karácsonyi darabot, Csajkovszkij Diótörőjét hallgattuk meg. Jó kis zárása volt ez a nap a 2023-as évnek az iskolában. A téli szünetre mindenkinek jó pihenést, békés, boldog karácsonyt és újévet kívánunk!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Karácsonyi mozi

Az ötödik és hatodik osztály Éva nénivel és Tamás bácsival már szerdán megkezdte a karácsonyra “készülést”, egy igazán szívmelengető, vidám családi filmet, Wonka címmel néztek meg a Balatonfüredi Szabadidő Központban. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a film megtekintését és egyben békés, karácsonyi ünnepeket is kívánunk.

 

 

Mikulásház

2023.12.20-án délelőtt az alsó tagozatos gyerekek Veszprémben voltak a Kabóca Bábszínház Mikulásházában. Izgalmas programon vettek részt a kicsinyek. Részletesen megnézték a Mikulás szobáját, mackógyűjteményét, egyéb eszközeit, berendezési tárgyait. Segítettek a játékok összeszerelésében a manóknak. Még Mikulás hintaszékét is kipróbálták! Ezt követően Szívós Réka bábművész mesélte, játszotta el Mackó történetét a Télapó csizmájával. Megnéztük az óriásbáb Betlehemet, valamint extra programon is részt vettünk, ugyanis benézhettünk a színház kulisszái mögé, és egy zenei próbába is bepillantottunk.

 

 

A programon készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Adventi adománygyűjtés iskolánkban

A Diákönkormányzat ebben az évben Advent utolsó előtti hetére időzítette a már hagyományosnak tekinthető gyűjtést, melyre minden eddiginél több felajánlás érkezett. A rengeteg élelmiszer és hasznos termék szétosztásában idén a Katolikus Karitász és a Zánkai Református Egyházközség segített, így az adományok még ezen a héten eljutnak a rászoruló családokhoz, így emelvén az ünnep fényét.

Nagyon szépen köszönjük a gyerekek, szülők és az iskola dolgozóinak nagylelkűségét!

A 8.-as lányok idén is lelkesen töltötték meg a cipősdobozokat sok kedves aprósággal, mert adni jó! Karácsonykor is!

 

 Dajka Emma (Bozzay Pál Általános Iskola Diákönkormányzatának elnöke)

 

Bede Tamás (Diákönkormányzatot segítő pedagógus)

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Megkezdődött a röpis lányok versenyszezonja

Az elmúlt szombaton a Szent Benedek Röplabda Akadémia U11-es korcsoportban játszó röplabdásai megkezdték versenyszezonjukat. Egy szép kirándulással felérő nap keretén belül, a balatonfüredi és a zánkai lányok által alakított csapatok fárasztó mérkőzéseket játszottak több mint tíz együttes részvételével Tatabányán lebonyolított tornán.  Nagy élményekkel, bőséges tapasztalattal felvértezve térhettünk haza! 
 
Hajrá SZBRA, hajrá Zánka!
                                                                                                                                                                                            Bede Tamás (röplabda edző)
 
 
 

Adventi BalaTóni - party

December 15-én, pénteken egy igazi nagy családi program részesei lehettünk. Iskolánk az adventi készülődés keretében vendégül látta a környék érdeklődő ovisait is. A programot szervező szülők értékes munkájának köszönhetően a résztvevő tanulók, ovisok is csodálatos élményekkel és saját kézzel készített kézműves karácsonyi tárgyakkal gazdagodva térhettek haza iskolánkból. Feldíszítettük közösen az iskola ünnepi fenyőfáját, mindenki egy-egy saját maga által készített díszt helyezett el a fa ágára. Megválasztottuk az elsősök közül a hókirályfit és hókirálylányt, majd a szülői munkaközösség tagjainak segítségével gyönyörű karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat készíthettek a gyerekek. Logikai feladatokban sem volt hiány. Nézzétek csak a képeket, milyen jól sikerült a délután! Imádtuk, köszönjük! Ez a program nem jöhetett volna létre a szülők szervezése, segítsége és közreműködése nélkül. Jövőre találkozunk ugyanitt, ugyanekkor veletek (is) !

 

 

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Mikulás hozta sakkverseny

„10 város a magyar sakkozásért" versenysorozat részeként, 2023. december 9-én, önkormányzatunk támogatásával, a zánkai Faluház nívós sakkversenynek adott otthont. A verseny rendezője, Istvándi Lajos nemzetközi sakkmester vezetésével, a Tapolca VSE sakk szakosztálya volt, Czingler Sándor nemzetközi versenybíró közreműködésével. A jó hangulatról és a felfokozott izgalmakról, a 25 versenyzőn túl, a rendezők, edzők és a kísérő szülők gondoskodtak. A két csoportban - kezdők és haladók - lebonyolított, 7 fordulós, 10-10 perces rapid verseny résztvevői közül 12 fő képviselte Zánkát, 9 bozzays tanulónk mellett 3 egykori diákunk (Kiss Gergely, Török Gergő, Török Gyula) is asztalhoz ült, a többiek tapolcaiak voltak.  A végig nagyon sportszerűen, lelkesen játszó tanulóink néha az idősebb és tapasztaltabb versenyzőknek is meglepetést okoztak. Noha a haladó és kezdő csoportot is a tapolcai Lukács Levente, illetve Varga Fülöp nyerték, a mieink is szépen szerepeltek. A kétszeres vármegyebajnokként alsós fiú csapatunk képviselői - Rédling Benedek, Nagy Bendegúz, Bánó-Weisz Zsombor, Dobosi Márton - a haladó csoportban küzdöttek és nagyon szépen helytállva, 4,5-4-3,5-3 pontot gyűjtöttek ellenfeleiktől. A kezdők között Linha Benjamin, Pfeifer Botond, Somogyi Ábel, Somogyi Julianna és Biró Gábor is kitettek magukért, életük első sakkversenyén! Az eredményhirdetés során örülhettek is a különféle kategóriákban kiosztott kupáknak, érmeknek, okleveleknek és édességeknek. Szép délelőtt volt! Köszönjük a verseny rendezőinek, támogatóinak, a Török családnak és a Tóth Lívia vezette Faluháznak a közreműködést! Reméljük a közelgő karácsonyi ünnepeknek és a téli szünidőnek is hasznos kikapcsolódása lesz ez a képességfejlesztő szellemi sport! 

 

                                                                            T. Horváth Lajos

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

6. osztály korizása

A hatodikosok ismét nagy lelkesedéssel koptatták a nemrég nyitott balatonfüredi jégpálya jegét! Hétfőn a hatodik osztályos tanulók újra lehetőséget kaptak, hogy eltöltsenek szűk két órácskát Balatonfüreden, ahol korcsolyát kötve élvezték a kitűnő pályát és a napsugarak már-már tavaszias simogatását. Remek délelőttöt tudhattunk magunk mögött, folytatjuk az új évben!

 

Bede Tamás (osztályfőnök)

 

 

Adventi vásár

Tisztelt Szülők!

 

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az adventi vásárunk sikeres volt!

 

A befolyt összeget a gyerekekre, iskolai programokra és az iskolai környezet szebbé tételére (kültéri pad vásárlása) fordítjuk. Köszönettel tartozunk mindazoknak (szülőknek, nagyszülőknek, családtagoknak, SZM tagoknak, tanároknak), akik felajánlásaikkal és vásárlásaikkal, illetve az adventi vásár lebonyolításában végzett segítségükkel hozzájárultak a gyermekeinkre fordítható összeg gyarapításához!

 

KÖSZÖNJÜK!

 

Békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

                                                                                          

                                                                        Szülői Munkaközösség

 

 

Notebook-ot hozott a Mikulás

2022 tavaszán indította el a Kormány azt a programot, amely felmenő rendszerben az összes állami és nem állami fenntartású köznevelési intézményben laptopok biztosításával segíti a megfelelő színvonalú digitális infrastruktúra kialakítását, megkönnyítve ezzel az iskolai oktatást és az otthoni tanulást. Lehetővé teszi a tanítás és a tanulás folyamatának a modernizációját, a korszerű eszközök használatát a mindennapi oktatásban. A program célja, hogy a magyar diákok a legkorszerűbb eszközöket és a különböző tudást tartalmazó portálokat készség szinten tudják használni, és az a tanuló is meg tudja szerezni a szükséges tudást, aki ilyen eszközzel nem rendelkezik. A notebookot a tanulók ingyenesen kapják és használhatják addig, amíg a tanulónak jogviszonya van a jelenlegi intézményében. Az RRF-1.2.1-2021-2021-00001 azonosítószámú, a Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáféréshez feltételeinek biztosítása projekt keretében a bozzays hetedikes tanulóknak a Mikulás hozta december 6-án az eszközöket, amelyeket nagy örömmel vettek át intézményvezetőjüktől, és saját maguk végezték el notebookjaikon, amely tabletként is működik, az installációt.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Adventi BalaTóni Party

Ungarndeutsche Literatur

A Zánkai Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázatot írt ki a zánkai ovisok és iskolások körében „Ungarndeutsche Literatur” témakörben. Iskolásaink 1. és 2. osztályos tanulói egy irodalmi műhöz készítettek illusztrációt. A 3. és 4. osztályosok szavalóversenyen mérhették össze tudásukat. Az 5. és 6. osztályos tanulóink képregényt, képsorozatot készítettek egy vershez, míg a „nagyok” egy általuk választott magyarországi német költő életét és munkásságát mutatták be természetesen német nyelven. Csodálatos alkotások születtek, amelyeket Simonné Mohos Éva néni, a Zánkai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Hudi Katalin, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Regionális Irodájának vezetője, és iskolánk németnyelvtanárai értékeltek. Örömünkre szolgált, hogy iskolánk szinte minden tanulója megmérettette magát, a kiválasztott 39 tanulónak Mikulás bácsi jelenlétében Simon Éva néni adta át az arany, ezüst és bronz minősítést tanúsító oklevelet tárgyjutalom kíséretében.

Bronz fokozatot kapott tanulók: Kovács Martin, Rőczei Levente, Bánó-Weisz Barnabás, Mózes Rozália, Nagy Botond, Gyapay Gergő, Nagy Johanna, Scher Gergely, Bánó-Weisz Zsombor, Dobosi Márton, Filep Botond, György Luca, Györkös Annabella, Boros-Szuper Levente, Hidegkúti Lázár, Filep Sára.

 

Ezüst fokozatot kaptak: Tóth Klaudia, Kovács Lilien, Pfeifer Botond, Kartaly Léna, Szabó Gyula, Nagy Bendegúz, Nyikos Bence, Hegyi Barbara, Nagy Anna Boglárka, Nagy Zsombor, Pfeifer Annaliza, Varga Dorina.

 

Arany fokozatos tanulóink: Tóth Levente, Biró Gábor, Szabó Vince, Sólyom Helka, Green Anna, Inhof Zorka, Komárcsevics Szabolcs, Dajka Emma, Komárcsevics Szilvia, Nagy Milán, Szabados Zamira

 

Minden tanulónknak köszönjük a részvételt, a lelkesedést, a jutalmazottaknak pedig szívből gratulálunk!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Adventi adománygyűjtés

Intézményi tanfelügyelet 2023

Izgalommal, de kellő önbizalommal vártuk a Bozzay Pál Általános Iskolában 2023. november 7-ét, amikor is intézményi tanfelügyelet zajlott nálunk. A vizsgálat eredménye most lett nyilvános.

A három főből álló Bizottság már reggel nyolc órára megérkezett hozzánk, akik szintén izgatottan, de a már előzetesen áttanulmányozott iskolai dokumentumok ismeretében kedvesen és vidáman fogtak hozzá az Oktatási Hivatal által elrendelt, ötévente kötelező intézményi tanügyi ellenőrzési feladatukhoz.

 

A három tagú szakértői bizottság az alábbi vizsgálatokat végezte:

1. Pedagógiai folyamatok

2. Személyiség- és közösségfejlesztés

3. Eredmények

4. Belső kapcsolatok, együttműködés

5. Az intézmény külső kapcsolatai

6. A pedagógiai munka feltételei

7. A Kormány és az oktatásért felelős miniszter által kiadott tantervi szabályozó dokumentumban megfogalmazott elvárásoknak és a pedagógiai programban megfogalmazott céloknak való megfelelés

 

Az előzetes vizsgálat során a Bizottság első körben átnézte a Bozzay alapdokumentumait (pl.: pedagógiai program, szmsz, házirend, éves beszámolók, stb.), majd helyszíni vizsgálatra került sor. Ennek keretében interjút folytattak a szülőkkel, a pedagógusokkal és a vezetővel is.

A megállapításaikat jegyzőkönyvbe vették és értékelték intézményünk működését az Oktatási Hivatal által minden iskolára egységesen érvényes sztenderdek (kompetenciák és indikátorok) alapján. A Bizottság feladata feltárni az adott intézmény kiemelkedő és fejleszthető területeit.

Ennek alapján a Bizottság részére a legnagyobb fejtörést a fejleszthető területek felsorolása okozta. A jegyzőkönyvből megállapítható, hogy gyakorlatilag csak apróbb kiegészítésekre szorulunk, de néhány kompetencia-terület esetében, (a 2., a 4. és a 7. – itt a teljesítményünk 100%!) nem is találtak fejleszthető területet! Az átlagos teljesítményünk az összes területet figyelembe véve 97,44 %-os, kiváló lett!

A Bizottság részletes megállapításai a honlapon, a „Dokumentumok” fülön az „Intézményi tanfelügyelet” alpontban részletesen is tanulmányozható.

Igazán megtisztelő volt számunkra, hogy rengeteg szülő állt rendelkezésre a tanfelügyelet eredményes lebonyolítása érdekében. Mind a nyolc évfolyamunkat képviselték anyukák, sőt apukák is! Köszönöm, hogy válaszaikkal és aktív közreműködésükkel segítették a Bizottság munkáját! Köszönöm, a kedves Szülőknek, hogy a Bizottság kérdéseire adott válaszaik is alátámasztották a Bozzay iskoláról kialakult rendkívül kedvező kép megalapozottságát!

 

Sánta Lajos intézményvezető

 

 

Mikulás járt a Bozzayban

A Bozzayban járt a Mikulás! Izgatottan gyűlt össze a Bozzay egységesen pirosba öltözött apraja- nagyja az iskolai könyvtárban, ahová hamarosan meg is érkezett a Mikulás. A látogatást megelőzően még a kulisszák mögé is betekinthettünk: hogyan készülődnek a nagy útra a szorgos manócskák, a ruhásszekrény lakói- a kabát, a sapka, a jobb csizma, a bal csizma- és a rénszarvasok, no meg a szánkó... A varázslók és az anyuka mindenben segítettek, a postás fürgén hozta a leveleket, szóval minden rendben ment. A bozzaysok énekkel várták a Télapót, aki hozott is sok- sok finomságot a gyerekeknek. Jövőre visszavárjuk!

Köszönjük a dráma szakkörösöknek a lelkes és vidám előadást, Viol néninek a rendezést, Tamás bácsinak a filmezést, Mariann néninek a közreműködést!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

Eden Project

Iskolánk ötödikes és hatodikos tanulói november 30-án csatlakoztak egy nemzetközi, egyedülálló oktatási foglalkozáshoz, amely során más országok azonos korú gyermekeivel a Cornwall-i Eden Project szervezésében virtuális sétát tehettek a Föld legnagyobb mesterséges, trópusi üvegházában. Bolygónk védelme napján a trópusi esőerdőkre hívták fel a figyelmet ezen a személyre szabott, interaktív, élő közvetítésben. A bemutató körút során a diákok Kati néni és Éva néni irányításával megismerkedtek a trópusi esőerdők ökoszisztémáival – hol találhatók a Földön, miért olyan értékes bennük a biológiai sokféleség, és milyen óriási szerepet játszanak ezek az erdők a klímaváltozás elleni harcban. Az Eden Project csapata néhány egyszerű módszert is bemutatott, amellyel mindannyian részt vehetünk a trópusi esőerdők védelmében – bárhol is élünk. Ezt követően az edinburghi Dynamic Earth csapatával fedezhették fel a gyerekek a Föld hihetetlen óceánjait és bolygónk jégtakaróval borított tájait. Ezt az interaktív foglalkozást kifejezetten általános iskolások számára tervezték. A bemutató segítségével így az osztályterembe hozhattuk a sarki és óceáni életközösségek izgalmas csodáit. Mindeközben rájöttünk, hogy mindannyian függünk az óceánokban végbemenő folyamatoktól, és azt is megfigyelhettük, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja a Föld sarki régióit. Egy tengerkutatóval való beszélgetés során megtudhattuk hogyan élik túl az állatok az óceán legmélyebb részein lévő hatalmas hidrosztatikai nyomást. A nyomás megváltozásával a mélytengeri halak szervezetében károsodások jönnek létre, amelyet a diákok egy látványos kísérletben maguk is megtapasztalhattak. Mindehhez csupán orvosi fecskendőre és marshmallows cukorkákra volt szükségük. (Köszönjük Dr. Oláh Kálmán és Dr. Oláh Éva Mária anyagi támogatását a kísérletek megvalósításához.)

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában

 

Nyílt napok

Az elmúlt héten, november 21. és 23. között megnyíltak a tantermek ajtajai a szülők előtt. Pedagógusaink lehetőséget adtak a tanórák megtekintésére. A szülők megtapasztalhatták gyermekük tanórai aktivitását, munkáját, viselkedését, pedagógusaink módszertani sokszínűségét, felkészültségét. Miről is „tanulhattak”? Számolhattak ötig, illetve a harmincas számkörben, gyakorolhatták a kettes szorzótáblát, feladatokat végezhettek a törtekkel csodamatek módszerrel, ismerkedhettek a kerület-, területszámítás szépségeivel, visszatekinthettek a reformáció és a dualizmus korába, feleleveníthették a spártai csata jeleneteit. Betűk másolásával, igék jellemzőivel, magánhangzó törvényekkel bővíthették tudásukat. Nem maradhatott ki a halak osztálya, a háziállatok összefoglalása és Magyarország nagytájai anyagrész sem. Tanulhattak németül is: konyha szókincse, kérdőszavak, személyleírás és a városban való tájékozódás volt a téma. Szóval nem teltek unalmasan a napok.  Köszönjük, hogy ilyen sokan megtiszteltek bennünket, és kihasználták az iskolánk nyújtotta lehetőséget.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Filmklub a Bozzayban

Az elmúlt pénteken a diákönkormányzatunk nagy lelkesedéssel rendezte meg története első filmklubját, amely alkalmával a 70 évvel ezelőtt játszott, és hatalmas világszenzációnak számító Anglia-Magyarország labdarúgó mérkőzésre emlékeztünk, az összecsapás az ARANYCSAPAT fényes győzelmével zárult. 

Ennek a nemes alkalomnak apropóján vetítettük le Timár Péter 6:3 avagy, játszd újra Tutti című filmjét.

Hazánk legnagyszerűbb színészeit felvonultató alkotás megtekintése közben igazi klubhangulatban volt része az érdeklődőknek: teával, lilahagymával megbolondított zsíros kenyér tette még színesebbé a délutánt.

 

Bede Tamás (diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus)

 

 

"A szavak erdeje" rajzpályázat

Alkotó kedvű, kreatív felsős tanítványaimmal pályáztunk a Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola alkotópályázatra. „A szavak erdeje” témára beküldött csodás alkotások közül Inhof Zorka 6. osztályos tanuló pályamunkája 3. helyezést ért el. Ünnepélyes keretek között Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban vehette át a jutalmát.

Külön öröm volt számunkra, hogy a zsűri festőművész elnöke személyes kedvenceként Zorka alkotását emelte ki és mondta el a képről személyes gondolatait.

Büszke vagyok rád és további sok csodás alkotást kívánok neked Zorka!

 

                                                         Pajna Melinda vizuális kultúra tanár

 

 

 

 

 

 

 

Adventi vásár

Foci

Ez most nem jött össze!
 
2023.11.14-én, kedden a harmadik korcsoportos labdarúgó válogattunk Balatonfüredre látogatott, ahol kemény küzdelemben maradt alul a Radnóti Általános Iskola csapatával szemben. Az eredmény nem tükrözi csapatunk lekesedését. Kitartóan, minden erejüket latba vetve játszottak a srácok, igazán büszkék lehetünk rájuk! 
A csapat tagjai: Bánó-Weisz Benedek, Bánó-Weisz Zsombor, Gyapay Gergő, Kurányi Gellért, Nagy Bendegúz, Rédling Benedek, Szabó Gyula, Szász Attila, Szerecsen Norbert.
 
Bede Tamás (testnevelő tanár)
 
 
 

Rendhagyó irodalomóra M. Kácsor Zoltánnal

November 14-én M. Kácsor Zoltán meseíró látogatott iskolánkba, aki a 3. és 4. osztályos tanulóknak tartott rendhagyó irodalomórát. Az író Utazás Dínómdánomba című regényének segítségével kalauzolta el a gyerekeket a Zabaszauruszok világába és ismertette meg őket a regénysorozat főbb szereplőivel, helyszíneivel.  A gyerekek élvezték az interaktív, játékos órát és örültek az ajándékba kapott könyvjelzőnek.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

8. osztályosok mini kirándulása

Mini osztálykiránduláson vettek részt a 8.- asok november 16-án. Reggel megírták a próbafelvételit, majd Viol néni és Kriszti néni kíséretében déltájban átvonatoztak Balatonfüredre, a moziba, ahol Géza bácsi várta őket és megnézték a Három testőr legújabb feldolgozását! Pizzázás, sétálás volt a további program, annál is inkább, hiszen gyönyörű napos időt fogtak ki! Jó kis móka volt!

 

 

 

Hamupipőke

Matiné-előadásra várta a gyerekeket a Koncertmuzsika Zenekar és a Gyermekmentő Szolgálat. Az együttes Rossini Hamupipőke című operájának rövidített változatát adta elő, kifejezetten gyerekekre szabva, 60 percben. Nagy örömünkre iskolánk ötödikes tanulói is részesülhettek ebben az élményben dr. Oláh Éva Mária osztályfőnök szervezésében. Hamupipőke történetének tanulsága a mai napig érvényes: az emberekkel való rossz bánásmód nem vezet célra, ha jót cselekszel, akkor az élet előbb-utóbb megjutalmaz.

 

Márton-nap 2023

Kedves Szent Márton!

 

Ne haragudj, hogy csak most írok, de annyi minden történik mostanában az iskolában - amiről a honlapunkon is olvashatsz -, hogy csak most van időm írni. Pénteken, november 10-én emlékeztünk meg a személyedhez fűződő eseményekről. Ovisok, iskolások, szülők, hozzátartozók, szóval a nagy család gyűlt össze az iskola előtt azzal a céllal, hogy megemlékezzünk az egyik leghíresebb püspökről, vagyis Rólad. Az eső sem tántorított el minket, hiszen ez egy jeles nap iskolánk életében. Igaz, csak egy rövid úton tudtunk világítani neked a lámpásainkkal, de bizonyára ott fent érzékelted ezt. A Faluházban Péter atya köszöntötte az egybegyűlteket, és képzeld, meg is áldotta a lámpásokat. Az alsó tagozatos tanulók pedig felidézték dalok segítségével személyiségedet, tetteidet, azt, ahogy a szegények, elesettek felé fordultál szerénységeddel. A mulatság sem maradt el: víg harmonikaszó mellett libazsíros kenyér, süti, gesztenye, forró tea és bor várta a Rád emlékezőket. Nagyon jól éreztük magunkat. Kérlek Téged, hogy ezután is védelmezz bennünket, és vigyázz ránk! 

 

u.i.: Kérlek szólj Szent Miklósnak, hogy nagyon várjuk december 6-án, meglepetéssel is készülünk.

 

Üdvözlettel:

                                       BalaTóni

 

 

 

A Márton napon készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Magyar nyelv napja

November 13-án rádiós műsorral emlékeztünk meg gyönyörű nyelvünkről.

Köszönjük a 8.-asok lelkes közreműködését!

 

 „Ünnep a mai nap, a magyar nyelv napja,
örvendjen hát népünk apraja és nagyja!
Ha beszélünk, írunk, az járjon eszünkben:
édes anyanyelvünk, nagy kincs a kezünkben!
Általa mondjuk el lelkünk rezdülését,
adja a gondolat szép kivetülését.
Érzéseink sorát, szép szavakba öltjük,
a csend édes vizét tartalommal töltjük.

Használd hát nyelvedet nemzeted javára,
írj maradandót az öröklét falára!
Boldogulj általa, leld örömöd benne,
mintha gazdagságod csak ez a nyelv lenne!
Ünnep a mai nap, megünneplem nyelvem,
hiszem, ezért kellett ide leszületnem!
Hát büszkén használom, s szívből írom néked,
a magyarok nyelve maga a költészet!”

 

/Aranyosi Ervin: A magyar nyelv ünnepére- részlet/

 

 

Bozzays röpisek Budapesten

Múlt hét csütörtökön röplabdásaink népes csapata Budapestre utazott, ahol megtekintette a SZBRA - Selmy Brno CEV-kupa mérkőzést. Zánkáról szülői segítséggel jutottunk el Balatonfüredre, ott csatlakoztunk a füredi szurkolókhoz. A Szent Benedek Röplabda Akadémia által biztosított autóbusszal érkeztünk meg az összecsapás helyszínére, a nemrég épített Ludovika Arénába. Sajnos a minden igényt kielégítő buzdításunk ellenére is 1-3-as vereséggel zárta az eseményt felnőtt csapatunk.

Lelkesedésünket fel nem adva készülünk a következő meccsre!!

 

Bede Tamás (röplabda edző, SZBRA)

 

 

 

Márton-nap

Wiesnecki továbbképzés

A Baden-Württemberg Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztérium anyagi támogatásával a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ továbbképzést szervezett német nemzetiségi iskolákban tanító német tanárok részére a Freiburg melletti Wiesneckbe. Nagy öröm töltött el, amikor a tavasszal megkaptam a beadott pályázatomra a pozitív választ. A továbbképzés témája „A projektmunkával egybekötött németórák módszertana és didaktikája” – Fenntartható város és régió.

Az 5 nap fele arányban szakmai programokat és kirándulásokat, városnézést tartalmazott. A előadásokat a központ két tanulmányi igazgatója, a minisztérium tanszékvezetője, Pedagógia Főiskola professorasszonya és egy drámapedagógus tartotta. A szakmai program keretében megismerkedtünk Baden-Württemberg tartománnyal és az oktatási rendszerével, bevezetést kaptunk a fenntartható város és régió témakörbe, iskolákba mentünk hospitálni. Újdonság volt számomra a scaffolding módszer (nyelvi váz építése), amely elősegíti a kommunikációs képességet. Strassbourgi kiránduláson vettünk részt, idegenvezetéssel megnéztük a parlamentet. Színház pedagógiai eszközöket tanultunk, és színházban is voltunk. Sok hasznos tippet kaptunk, hogy lehet ezekkel az eszközökkel az órákat színesebbé tenni. A szakmai programok mellett szinte minden nap kirándultuk is. A hét csak úgy elröppent….

                                                                                                                                                                                                     Bácsi Krisztina

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Őszi szünet

Griff Bábszínház: Az égig érő fa

A zánkai Bozzay Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola alsó tagozatos tanulói egy színházi előadáson vehetettek részt a Lázár Ervin program keretében.

Iskolánkba a Griff Bábszínház tagjai látogattak el, és Az égig érő fa című mesés színdarabot adták elő színes jelmezekkel, látványos díszletekkel gazdagítva, ahol a humoros, és zenei betétek sem maradhattak el.

Vendégeink voltak a Nivegy-völgyi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói és a Révfülöpi Általános Iskola diákjai is.

Nagy örömünkre szolgált, hogy iskolánk sportcsarnoka lehetett a helyszíne ennek a csodás eseménynek, amely során a gyerekek újabb színházi élménnyel gazdagodhattak.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

STEMüveg természettudományos élmény

"A STEMüveg csapata még szeptemberben megkereste iskolánkat azzal az ötlettel, hogy az alsó tagozatos tanulók számára munkatársaival pályázati támogatással egy természettudományos napot szerveznek.

Az esemény célja az, hogy már a 6-10 éves korosztállyal is megismertesse és megszerettesse a természettudományokat, személyesen élhessék át a gyerekek a kísérletezés és a megismerés élményét.

Iskolánk örömmel fogadta a megkeresést, hiszen ez a délelőtt az idei tanév mottójául választott „Kitágul a világ” programjai közé remekül beilleszthető élményt kínált tanulóinknak.  2023. október 24-én "STEMüveg természettudományos élmény" címmel egy interaktív foglalkozáson alsósaink belekóstolhattak a fizika, kémia izgalmas, érdekes világába, kísérleteket, megfigyeléseket végeztek.

 

Köszönjük a három kutatónak, hogy bekukkanthattunk a munkájukba!

 

 

A programon készült fényképek megtekinthetők a Galériában!

 

Pályaorientációs program

Nagy döntés előtt állnak a 8. osztályosok, hiszen idén iskolát választanak a továbbtanuláshoz. Ebben szerettünk volna nekik segíteni egy interaktív pályaorientációs programmal, melyet a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa tartott a gyerekek számára. Az előadást egy témához tartozó teszt megoldása előzte meg. Korábban egyéni tanácsadásokon, nyílt napokon, pályaválasztási- és szakmabemutató napon is részt vettek tanulóink. A tájékoztatás - tájékozódás megtörtént, a gyerekek részéről most már a félévi jó jegyek megszerzése, a felvételi színvonalas megírása, az iskola részéről pedig a sok- sok papírmunka következik. Jó döntést hozzatok, gyerekek!

 

 

 

 

 

Egri csillagok - Lázár Ervin program

A 8. osztályosok október 20-án színházlátogatáson vettek részt a Lázár Ervin Program keretében Budapesten, a Nemzeti Színházban, ahol az Egri csillagok című előadást tekintették meg. „Nem a regény színpadi adaptációjára készülünk. Egy különleges nézőpontot keresünk, amelyből érvényesen mesélhetjük el a Gárdonyi Géza által megírtakat fiataloknak úgy, hogy azok az érzelmek, tettek és kalandok, amelyek a regényt olyan élvezetessé teszik, mind megjelenjenek. Egy csapat várbeli gyerek szemszögéből látjuk majd a történetet, akik egy biztonságos helyről figyelik az eseményeket (hová a felnőttek zárták őket, nehogy bajuk essen az ostrom során)… Az ő szemükkel látjuk a felnőttek – Bornemissza Gergő, Cecey Éva, Dobó, Jumurdzsák és többiek – történetét. És talán bele is avatkoznak majd történelem folyásába…” /Nemzeti Színház honlapjáról/ Sok szereplőt felvonultató, zenében, táncban bővelkedő, nagyszabású produkciót láttunk, még Bodrogi Gyulát is megcsodálhattuk Szulejmán szultán szerepében! Tanulóink osztályfőnökük, Stumpfné Vass Violetta és Bede Tamás tanár úr kíséretében utaztak, és még egy kis villamosos - plázás városnézésre is sort kerítettek. Köszönjük a szervezők, kísérők munkáját! Reméljük, maradandó élményt nyújtottunk a gyerekeknek!

 

 

 

 

Október 23-i megemlékezés

Október 19-én megemlékeztünk az 1956-os eseményekről. A Bozzay színjátszóköre A néma forradalom című film színpadi változatát adta elő saját stílusban. Szakköröseink a magyar forradalom ügye mellett kiálló, bátor keletnémet középiskolások, a Puskásért rajongó fiatalok, a rendszert kiszolgáló, vagy annak ellenálló felnőttek bőrébe bújtak és nagyot alakítottak! A narrátorok, versmondók ünnepélyes keretbe foglalták a jeleneteket, a korabeli zenék felidézték az akkori életet. Köszönjük a segítők közreműködését! Örülünk a tehetséges bozzays gyerekek lelkesedésének, köszönjük a munkájukat!

 

Stumpfné Vass Violetta

 

 

Az előadáson készült képek megtekinthetők a Galériában!

 

 

A műsorról készült videó megtekinthető a képre kattintva!

Pályaválasztási és szakmabemutató

A 8. osztályosok október 10-én a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által megrendezett PÁLYAVÁLASZTÁSI ÉS SZAKMABEMUTATÓ napon vettek részt osztályfőnökük, Stumpfné Vass Violetta kíséretében. A programon a Veszprém megyei középiskolák képviseltették magukat. A standoknál középiskolás diákok, illetve tanáraik adtak tájékoztatást érdeklődő tanulóinknak. A szakmabemutató során ki is próbálhatták a különféle tevékenységeket: hegesztés, szegelés, lövés, porcelánfestés, sütidíszítés, palacsintaevés… Köszönjük a tartalmas programot, a kis ajándékokat a szervezőknek!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Nemzetiségi pályázat

Európai Diáksport Napja

Szeptember 29-én a Bozzay Pál Általános Iskola mezei futóversennyel ünnepelte az Európai Diáksport Napját. A községi labdarúgó pályán lebonyolított megmérettetésen, mind az alsó, mind pedig a felső tagozatos tanulók nagy lelkesedéssel vettek részt.

 

A mezei futóversenyen a következő eredmények születtek:

 

 1-2. osztály leány: I.   Nyírő Mária Flóra

                               II.  Nyírő Emma Róza

                               III. Molnár Mia Amira

 

 1-2. osztály fiú:     I.   Baracskay Mór

                               II.  Pfeifer Botond

                               III. Czégény Árpád

 

3-4. osztály leány:  I.   Komárcsevics Szilvia

                               II.  Horváth Natasa Lejla

                               III. György Luca Bella

 

3-4. osztály fiú:      I.   Nyikos Noel

                               II.  Dobosi Kornél

                               III. Bánó-Weisz Zsombor Mátyás

 

5-6. osztály leány   I.   Szabó Izabella

                               II.  Hegyi Barbara

                               III. Somogyi Julianna

 

5-6. osztály fiú:      I.   Nagy Bendegúz

                               II.  Boros- Szuper Bonifác

                               III. Rédling Benedek János

 

7-8. osztály leány:  I.   Inhof Sára

                               II.  Somogyi Hanna

                               III. Illés Léna

 

7-8. osztály fiú:     I.   Végh Hunor Róbert

                              II.  Komárcsevics Szabolcs

                                    Resze Máté

                              III. Sólyom Hunor

 

Szülői munkaközösségünknek köszönhetően minden résztvevő Túró Rudival pótolta az elveszített energiát!

 

Bede Tamás (diákönkormányzatot segítő pedagógus)

 

 

A futáson készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Idősek napja

Az idősek napja alkalmából községünk október 2-án köszöntette a szépkorúakat a Faluházban. Az ünnepi műsorban hagyományosan iskolánk 20 tanulója szerepelt. A gyerekek lelkesen tanulták a verseket a sok kötelező feladat mellett. Az előadás nagyon jól sikerült, amellyel a gyerekek boldog perceket szereztek nagyszüleiknek. Köszönjük a szülők támogató segítségét.

 

Bácsi Krisztina, Szántó Edit (felkészítő pedagógusok)

 

 

A képeket Tóth Lívia készítette.

 A műsorról készült képek megtekinthetők a Galériában!

 

Népmese Napja

Szeptember 29-én, - a népmese napján -, az alsó tagozaton az egész nap a meséről szólt. A délelőtti és délutáni osztályprogramokon kívül, egymásnak is meséltek a gyerekek. A 3. osztályosok az első osztályban „Kőleves” című mesét, a negyedikesek pedig a „Kígyós Jancsi” történetét olvasták el a kisebbeknek. 

 

 

A programon készült képek megtekinthetők a Galériában!

 

Úszó Nemzet Program

 

Szeptember első napjaitól járnak az 1. és 2. osztályosok balatonfüredi uszodába a Nemzeti Úszóprogram keretén belül. A gyerekek nagyon ügyesek, egyre jobban úsznak, nagyon önállóak. Büszkék vagyunk rájuk! 

 

 

 

 

Sárkányhajózás

Az ötödik osztály új osztályfőnökükkel, Éva nénivel egy fantasztikus csapatépítő programon vett részt. A csodálatos, nyarat idéző napsütésben a tihanyi öbölben “egy hajóban és egy irányban” eveztünk (majdnem mindig:-). Kiderült, hogy milyen sokan született sárkányhajós tehetségek, még az is lehet, hogy pár év múlva a BYC színeiben viszont látjuk Őket versenyzőként. De addig is építjük kis közösségünket, amelyhez ez a program is maximálisan hozzájárult.

 

 

A programon készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Lázár Ervin program 5-6. o.

Szeptember 22-én a Bozzay Pál Általános Iskola ötödik és hatodik osztályos tanulói a Lázár Ervin Programnak köszönhetően, a Budapesti Filharmóniai Társaság előadását - Kezdetben vala a TÁNC… - tekintették meg a Révfülöpi Általános Iskola sportcsarnokában,   

A különleges esemény művészei a klasszikus hangszerek egyedi hangzásával varázsolták el a résztvevő iskolák (Révfülöp, Balatoncsicsó, Zánka) diákjait.

A közel egy órás műsor interaktív módon hozta közel  a népes hallgatósághoz a zene és a tánc csodálatos világát.

Köszönjük a művészeknek az élményt, valamint a Révfülöpi Általános Iskola vendéglátását.

 

                             Bede Tamás ( 6. osztály osztályfőnöke)

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Badacsonyi kirándulás

A hatodik osztályos tanulók egyhangú kívánságának megfelelően, szeptember 13-án, a mára már rendhagyónak mondható badacsonyi kiránduláson vettünk részt.

A tavalyi programot kiegészítve megtekintettük Egry József festőművész kiállítását, az alkotások mindannyiunkat rabul ejtettek. A  nyárias időnek hála vígan bandukoltunk fel a Rózsakőhöz.  A napot egy kiadós vacsora zárta a már törzshelyünké vált hangulatos étteremben.

 

                              Bede Tamás ( 6. osztály osztályfőnöke)

 

 

A kiránduláson készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Takarítási világnap

Diákönkormányzatunk szervezésében az elmúlt pénteken a takarítási világnap alkalmából iskolánk lelkes diákjai ismét megtisztították az eldobált hulladéktól intézményünk területét. A diákok kitartó munkával szedték össze a kis mennyiségű szemetet. A feladat befejeztével büszkén emelték magasba munkájuk eredményét!

Köszönöm szépen minden résztvevőnek!

Bede Tamás (diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus)

 

 

Lego művészkedés

Szeptember 21-én remek programon vettek részt iskolánkból a legózni szerető gyerekek. A Kisbirtok- Kultbázis hangulatos helyszínén a Tekerd! csoporttal az alkotás folyamatába kapcsolódtak be az érdeklődők. 34560 LEGO kocka és 720 alaplap várt az asztalokon a szorgos kezekre. A gyerekek egymást segítve, biztatva készültek el egy-egy részlettel, melyből a nagy kép alakult ki.

 

 

 

 

 

Iskola udvar térkövezés - ünnepélyes átadó

Megújult iskolánk udvara. A térkövezés  a Magyar Falu Program keretén belül, a Balatonfüredi Tankerületi Központ és  Zánka Község Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Az ünnepélyes átadóról készült videó a következő linken tekinthető meg:

 

https://www.youtube.com/watch?v=yNmT5yX-RbA

 

 

Az ünnepségen készült képek megtekinthetők a Galériában.

 

Német nemzetiségi tábor 2023

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasótáborok megvalósítására kiírt, NTAB-KP-1-2023/1 nyertes pályázat kapcsán a Zánkai Német Nemzetiségi Önkormányzat lehetőséget biztosított a Bozzay Pál Általános Iskola számára, hogy 5 nap 4 éjszakát tölthessen el 24 tanuló Lengyel-Annafürdőn, 2023. 07. 3-7. közötti időszakban. A támogatáskezelő 800 000 Ft támogatással járult hozza a tábor megvalósításához. A Zánkai Önkormányzat és a Zánkai Német Nemzetiségi Önkormányzat 200 000-200 000, a Zánkai Általános Iskoláért Alapítvány 400 000 FT-tal járult hozzá a tanulók táborozásához.

A szakmai munkát az „Omas Küche, Speisen und Heilmethoden” témakör köré szerveztük, amely során a táborozók megismerkedtek a korabeli étkezési szokásokkal, alapanyagokkal, a heti étrenddel, az asztali családi normákkal, jellemző receptekkel, gyógy- és fűszernövényekkel, azok felhasználásával, a népi gyógymódokkal: gyógynövényeket gyűjtöttek, népi gyógymódokkal kapcsolatos feladatokat oldottak meg. Megismerkedtek a sváb konyha jellemzőivel, berendezési tárgyaival, eszközeivel, házi áldást készítettek, betekintést nyerhettek a kosárfonás rejtelmeibe, megismerkednek a termények tárolási módjaival. Gyermek körjátékokat tanultak és egy jellegzetes német nemzetiségi ételt, gőzgombócot készítettek a tábor lakói. A heti étrend, menü készítésével, receptekkel, tartósítás módszereivel ismerkedtek, foglalkoztak a tanulók. Illatbaba, savanyúság és sváb kovászos uborka készítése sem maradt ki a programból. A sajtkészítésről hallgathatnak meg előadást, majd saját maguk is kipróbálhatták, mennyire jártasak a sajt készítésében. Természetesen sajtot is kóstolhattak. A kékfestés és batikolás program (szedett, gyűjtött termésekből) is ígéretes programnak tűnt. Sváb palacsinta receptet dolgoztunk fel, gyógytea készítéssel is foglalkoztunk.  Szóval nem unatkoztunk! Jó volt, nagyon élveztük.

 

 

 A  táborban készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Atlétika vb

A bozzays sportolók nyáron sem unatkoztak!

 

A sikeresen megpályázott Sulihős programnak köszönhetően iskolánk 15 fős csoportja kapott lehetőséget a Budapesten megrendezett Atlétikai VB augusztus 19-i nyitónap délelőtti versenyeinek megtekintésére. A vadonatúj stadionban a világ legjobb atlétáinak versenyeit tekinthették meg a bozzays diákok. Részesei voltunk a kalapácsvetés, súlylökés, magasugrás, sprintfutás, gát- és akadályfutás prémium színvonalú küzdelmeinek. Úgy gondolom, hogy a sulikezdés előtt nagyobb élményt nem is kaphattunk volna.

 

                                                             Bede Tamás (testnevelő tanár)

 

 

 

További képek megtekintehtők a Galériában!

 

Házirend tervezete

Iskolánk házirendjének tervezete a Dokumentumok- Házirend menüpont alatt olvasható.

 

Pontosítás

Tanévnyitó 2023. szeptember 1.

Hegyesre faragott színesceruzák a tolltartóba, új tankönyvek és füzetek az iskolatáskába töltve, egy rég hallott csengőszó… Új tanév kezdődik.

A 24 elsős kis csiszolatlan gyémántunk izgalomtól kipirult arccal várja, hogy Rita néni, a „csiszolómester”, kibontsa bennük a fényt.

A tanévnyitó napján nyári élményeiket önfeledten mesélő, mosolygó felsőbb évesek töltik be a suli frissen térkövezett udvarát, már hiányzott nagyon a zsongás, a baráti szó.

Köszönjük Enikő néninek és a harmadik osztályos tanulóknak a csodálatos műsort.

És ébred a remény: jó évünk lesz idén is.

 

Hajrá Bozzay!

 

A tanévnyitóról készült videó megtekinthető a következő linken: 

 

Tanévnyitó 2023 - YouTube

 

 

A tanévnyitón készült képek megtekinthetők a Galériában!

 

Tanévnyitó 2023

Nyári ügyelet

Kedves Szülők!
 

A Bozzay Pál Általános Iskola vezetése a nyári szünetben minden szerdán 8:00 - 12:00 óra között ügyeletet tart.

Személyes ügyintézésre ekkor van lehetőség, egyéb esetekben kéréseiket, kérdéseiket az iskola e-mail címére küldjék (zanka@bozzaysuli.hu).

Sánta Lajos intézményvezető
 

Ballagás és évzáró

 „Mi volt, emlékben él,

S új vár, mint utad tova léped,

S éretten az évek fényeinél,

Sokat tehetsz még, annyi szépet.”

 

Kívánjuk Nektek, hogy találjátok meg a helyes utat, használjátok jóra tehetségeteket, adottságaitokat. Emlékezzetek ránk jószívvel. Néha-néha azért látogassatok meg minket.

 

Sok sikert kívánunk!

 

Az iskola dolgozói és diákjai

 

 

 

Az ünnepségen készült képek megtekinthetők a Galériában!  

 

Köszönjük a fotókat Kis-Gali Editnek!

 

A ballagáson készült videó megtekinthető a következő linken: 

 

https://drive.google.com/file/d/1a5ce8kuarjf0iVhDOXexvgSp-TmXnEmR/view

 

Alsós kirándulás - Keszthely

Ragyogó napsütésben buszozott Keszthelyre az alsó tagozat. Várva várt kirándulásunk fő célja a Festetics-kastély és a kastély területén található kiállítások megtekintése volt. Fantasztikus napban volt részünk, mind az 5 kiállítást megnéztük (kastély, pálmaház és kert, hintó és old timer autók, vadászati- és vasútmodell) Mindenki megtalálta a számára legizgalmasabb területet, fotók százai készültek. A napot az ilyenkor elmaradhatatlan fagyizással zártuk.

 

 

A kiránduláson készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Örökös Ökoiskola címátadó ünnepség

Intézményünk, a Bozzay Pál Általános Iskola sikeres pályázattal elnyerte az Örökös Ökoiskola címet. A címátadó ünnepség Budapesten volt az ELTE lágymányosi Campus épületében. Az oklevelet iskolánk képviseletében Molnár Katalin vette át. A köszöntők után Dr. Ősi Attila paleontológus egyetemi tanár tartott előadást a bakonyi dinoszaurusz kutatásairól. Az ünnepségen kiállítást rendeztek a címnyertes iskolák ökológiai szemléletet tükröző alkotásaiból. Iskolánkból Filep Sára 6. osztályos tanuló rajzát is kiállították.

A cím elnyerése kötelez bennünket, hogy továbbira is még elhivatottabban működtessük a fenntarthatóság és a környezettudatos  szemlélet szellemében a Bozzayt.

 

 

 

Iskolai olvasópályázat eredménye

A 2. osztályosoknak Bosnyák Viktória: Mantyusok, a 3. osztályosoknak A mágikus állatok iskolája, míg a 4. osztályos diákoknak Berg Judit-Kertész Erzsi: A négy madár titka című könyvet kellett elolvasnia, és megoldania a hozzá tartozó feladatokat. A vetélkedőn részt vevő gyerekek jutalomban részesültek.

 

2.o. 1. Oláh Emese, Nagy Milán, 2. Szabados Zamira, 3. Boros-Szuper Levente.

 

3.o. 1. Filep Botond Miklós, 2. Kartaly Liliána, 3. Vass Natália

 

4.o. 1. Kis-Gali Alexander, 2. Sólyom Helka, 3. Boros-Szuper Bonifác

 

 

2. osztályosok

 

 

3. osztályosok

 

 

4. osztályosok

 

NNN-Tag /Német Nemzetiségi Nap

A tavalyi tanévben a 8. osztály által szervezett nagy sikerű NNN nap új hagyományt indított el a Bozzay Pál Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Idén is a végzős diákok szervezték meg és bonyolították le a programot 2023. június 8-án. A szeszélyes és csapadékos időjárás miatt a 8 helyszínből álló rendezvényt az iskolán belül szerveztük meg. A 8. osztályosok osztották be a gyerekeket 8 csapatba elsőtől hetedik osztályig. A csapatok az egyes állomásokon német és népismereti feladatokat oldottak meg. Párosítani kellett gyümölcs és állatneveket képekkel, amellyel a kicsik is nagyon ügyesen megbirkóztak. Fejtettek rejtvényt, régi foglalkozásokat kellett kitalálni meghatározások alapján, feleleveníthették az „óra” és a „napirend” kapcsán tanult szókincsüket, időre kellett kirakni a magyarnémet címert, hallás után sorba kellett rendezni a magyarnémet himnusz verssorait. Legnehezebb feladatnak a kedvelt Sowieso dal kiegészítése bizonyult, bár volt olyan csapat, ahol egy-egy diák kívülről tudta a szöveget. A napot egy három fordulós sorversennyel zártuk a tornateremben. A gyerekek minden helyszínen lelkesen és ügyesen vettek részt a feladatok megoldásában és a versenyszellemnek köszönhetően az első három helyezettnél 1-1 pont döntötte el az eredményt. A gyerekeket ajándékkal jutalmaztuk meg a nap végén. Az ajándékok megvásárlásához köszönjük a Zánkai Német Nemzetiségi Önkormányzat anyagi támogatását.

 

 

A nemzetiségi napon készült fényképek megtekinthetők a Galériában.

 

6. osztály tanulmányi kirándulása

Az osztály Budapestet vette célba: Először a Magyar Nemzeti Múzeumot keresték fel, ahol részt vettek egy „Reformkori forgatag” múzeumpedagógiai foglalkozáson. Többek között megismerkedtek a múzeum alapításával, majd Barabás Miklós A Lánchíd alapkőletétele c. festménye előtt megvitatták a reformkor egyéb fontos kérdéseit. A Jobbágyfelszabadítás kérdését felsőtáblai keretek között is megpróbálták megoldani. Végezetül rövid „kesztyű és legyező” nyelvtanfolyamon is részt vettek. A koronázási palást felkutatása után a gyerekek az egyik kedvelt étteremlánc éttermében töltekezhettek. Majd 2 pizzaszelet megnyerésének reményében fedezték fel/ keresték meg a Természettudományi Múzeum kiállításával kapcsolatban meghirdetett verseny kérdéseire a válaszokat. A nyertes páros elnyerte méltó jutalmát. A múzeumok felkeresésével ingyen utazhatott az osztály a vonaton. Nóra néni önzetlen kíséretét, segítségét ezúton is köszöni az osztály!

 

 

Az osztálykiránduláson készült fényképek megtekinthetők a Galériában!

 

Nemzeti összetartozás napja

Június 2-án emlékeztünk iskolánkban a 103 éve aláírásra került trianoni békeszerződésről, és ennek mai hatásáról, a nemzeti összetartozás napjáról. A 6. osztály a műsorában igyekezett Mindenki számára érthetővé tenni, mi lehet a lényege ennek a napnak a mai gyerekek számára: Túlélni, emlékezni, továbbmenni, megmutatni, mire vagyunk képesek.

„Régi zászlónk összetépve, fegyverünk csorba- lelkünkön bilincs. De tudom: Talpra kell állanunk mégis. De tudom: újra kell kezdenünk az izzadságos, nehéz munkát. Tudom: vágni fogjuk kemény, vad sziklába az utat, melyen egy kemény, régi nép lép majd velünk és utánunk, újra csak felfelé.”                       

                   /Kós Károly/

 

 

 

 

                                                                                                                     

Fergeteges ötödikes osztálykirándulás a fővárosba

Június ötödike nagy nap volt a Bozzay Általános Iskola ötödikesei életében.

Régóta dédelgetett álmot sikerült megvalósítani aznap, szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, így minden tervben szereplő programot sikerült megvalósítanunk. Természetesen figyelembe vettük környezetünk védelmét is, így kirándulásunk minden méterét tömegközlekedési eszközzel vagy gyalogszerrel tettük meg. Az első állomás a Csodák Palotája volt, ahol több mint három órát töltöttünk. A szenzációs kiállítás mellett láttunk öt és kilenc dimenziós mozit, egy látványos előadást Öveges professzor úr laborjában.

Egy kiadós villamosozást követően jutottunk el Dél-Budára a Cyberjump-ba. Ez az a hely, ami minden várakozást felülmúlt. Több mint két óra tömény sport. Nyugodtan nevezhetjük a mozgás szerelmesei Mekkájának: megtalálható itt trambulinok garmada, mini Ninja Warior pálya, falmászás és még sok érdekes sportolásra alkalmas eszköz, természetesen mindez biztonságos körülmények közepette. Energiánk jó részét elveszítve közelítettük meg a kelenföldi pályaudvart, de a hazautazás előtt még mindig volt egy kis energia némi vásárlásra is. Fáradtan, bár mégis feltöltődve, rengeteg élménnyel tértünk haza! Szuper kirándulás volt: jó csapat, remek programok, kiváló, kirándulásra alkalmas időjárás. Folytatjuk a következő tanévben vagy még a nyári szünidő alatt?

                                                                                                                                                                                Bede Tamás (osztályfőnök)

 

 

A kiránduláson készült fényképek megtekintehtők a Galériában!

 

Sztyeppe illata

Június 9-én a nyolcadikosok a Lázár Ervin Program keretében egy csodálatos cirkuszi előadáson vehettek részt a Fővárosi Nagycirkuszban. A “Sztyeppe illata” című nagysikerű műsorban egy képzeletbeli utazásra indultak Kazahsztánt, Örményországot, Türkmenisztánt, Mongóliát érintve. Ezekből az országokból származó artisták mellett magyar előadók is elvarázsolták a nézőket, de az artistaképző fiatal növendékei is jelentős szerepet kaptak a produkciók között.

Mindenkinek szívből ajánljuk a műsor megtekintését!

 

 

Az előadáson készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Kiállítás

A Bozzay Pál Általános Iskola tanulóinak rajzórai és a SZÍN-VONAL Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás az iskola könyvtárában, amelyet az érdeklődők június 17-ig megtekinthetnek.

Részlet a kiállítás rajzaiból.

 

 

 

Pályaorientációs nap

Június 7-én, szerdán megtartottuk hagyományos tanítás nélküli munkanapunkat az iskolában. Színes programokkal készültünk a gyerekek számára, hogy a világ sok-sok érdekességét megmutassuk. Az első órában a 7.- esek Határtalanul kirándulását láthatták sok- sok képpel. Érdeklődve, csillogó szemekkel hallgatták végig Molnár Katalin tanárnő fotókkal és videókkal illusztrált tanzániai élménybeszámolóját. A délelőtt folyamán Tóth Lívia művelődésszervező vezetésével megtekinthették és kipróbálhatták a Faluház interaktív, gyakorlati jellegű Egészségkiállítását. Az Utazó Planetáriumban az égbolt és a bolygók, csillagok titkait ismerték meg. Pályaorientációs játékokat játszottak és kisfilmeket is megnéztek a nap folyamán. Tartalmas, mozgalmas nap volt!

 

 

A programokon készült fényképek megtekinthetők a Galériában!

 

Ballagási és tanévzáró ünnepség

Madarak és fák napja c. rajzpályázat eredménye

A Bozzay Pál Általános Iskola diákönkormányzata sikeres rajzpályázatot hirdetett a Madarak és fák napja alkalmából, melyre rengeteg szebbnél szebb pályamű érkezett. Az alkotásokat értékelve a zsűri a következő munkákat találta a legjobbnak:

 

 • Szabó Viola (2.o)
 • Hidegkuti Lázár (2.o)
 • Ruppert Zsombor (2.o)
 • Molnár Hanga (3.o)
 • Sólyom Helka (4.o)
 • Boros-Szuper Bonifác (4.o)
 • Szabó Gyula (4.o)
 • Szabó Helka (5.o.)

 

Minden pályázónak szívből gratulálunk!

 

 

 

Herman Ottó természeti verseny

Iskolánk ebben a tanévben is benevezett a Hermann Ottó Természetismereti Versenybe. Az első forduló feladatsorát minden 5. és 6. osztályos tanuló megírta és közülük a legjobban teljesítő 9 tanulót neveztük be a versenyre. A második forduló megírása után izgatottan vártuk, hogy ki jut tovább, hiszen az országos döntő már a Budapesti Műszaki egyetemen került megrendezésre. 3 hatodik osztályos tanulónk is bejutott ide, ahol Komárcsevics Szabolcs 6., Rédling Boglárka 10., Kovács Nimród 11. helyezést ért el. Felkészítőjük Molnár Katalin. Gratulálunk Mindnyájuknak!

 

 

Petőfi 200 - Kirándulás Balatonfüredre

"Hisz annál fényesebb a csillag, minél sötétb az éjszaka" (idézet Petőfi Sándor: Jókai Mórhoz című verséből)

Petőfi Sándor, nemzetünk egyik legnagyobb költője 200. születésnapja alkalmából kiírt pályázat keretén belül, iskolánk ötödik és hatodik osztályos tanulói május 30-án, egy nagyszerű kiránduláson vehettek részt Balatonfüreden.

A Pünkösdi ünnep másnapján vonattal érkeztünk a Balaton talán leghangulatosabb városába, ahol egy tartalmas séta és Tünde tanárnő által lebonyolított, a reformkor meghatározó egyéniségeinek életrajzából összeállított kvíz kitöltése után, a Jókai Mór Emlékház megtekintésére került sor. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték az emlékház dolgozóinak tárlatvezetését. Nagy sikert aratott a korhű öltözékbe, a reformkor nyelvezetét teljes mértékben hitelesen használó Nelli néni előadása.

A program egy kiváló ebéddel zárult a Borcsa étteremben.

Nagyon szépen köszönjük a pályázat írójának, Ildikó néninek, valamint a szervezésben résztvevőknek ezt a felemelő napot!

 

 

 

   

Határtalanul 2023

A 7. osztályosok tanulmányi kiránduláson vettek részt 2023. május 24-28-ig. A tavalyi évben „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek!” kategóriában nyújtottunk be sikeres pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, amely a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának az irányításával látja el a „Határtalanul!” programok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat. A HAT-KP-1-2022-1-000594 azonosítószámú pályázat „A magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Szlovéniában és Horvátországban” címet viselte. Felkerestük a történelmi emlékhelyeinket az Őrségben, a hetési tájegységen és a Muravidéken. Kulturális, történelmi és épített értékeink nyomába eredtünk Horvátországban. Muraköztől egészen az Adriáig követtük a magyarság történelmi és kulturális lábnyomait, megismerkedtünk a határon túli magyarokkal, sorsukkal az adott régióban és felfedeztük a Zrínyi, Rákóczi, Frangepán család gyökerének fészkeit a történelmi Délvidékünkön. Fakultatív programként panoráma-hajókázáson vettünk részt az Adrián. A gyerekek nagy része fürdött a tengerben…Maradandó élményt nyújtott a dobronaki Orchidea-farm, a pezsgő, fiatalos Zágráb belvárosában tett séta, Fiume és Abbázia csodás látványa, és történelmi vonatkozásai. Az utolsó este Crikvenicában korzóztunk és magunkba szívtuk a mediterrán életérzést. Feltöltődve értünk haza!

 

 

A kiránduláson készült fotók megtekinthetők a Galériában

 

    

 

Olimpikon, Európa-bajnok sportoló a Bozzayban!

Az elmúlt héten ismét nagy esemény helyszíne volt a Bozzay Pál Általános Iskola! Diákönkormányzatunk meghívására és Dr. Oláh Éva tanárnő segítségével, Angyal Dániel olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok, többszörös válogatott vízilabdázó tette tiszteletét nálunk. A teltházas előadás során fény derült arra, hogy milyen egy élsportoló átlagos napja, vajon mennyire kíván nagy szervezést egy ilyen szinten lévő játékosnak, szinkronba hozni az edzéseket, mérkőzéseket a családdal. Megtudhattuk, milyen szigorúan kell betartani a szakemberek által előirt táplálkozást. A majd másfélórás előadás során érdekes kérdéseket tettek fel diákjaink is. Dani természetesen nem érkezett üres kézzel, több értékes relikvia került a kíváncsi hallgatósághoz.

 

Angyal Dani! Köszönjük, hogy megosztottad velünk élményeidet!

Sok sikert kívánunk a Marseille csapatában!!!

                                                                                                                                                                    Bede Tamás (testnevelő tanár)

 

 

Az eseményen készült fotók megtalálhatók a Galériában!

 

Tóth Gabi és Pápai Joci a Bozzayban!!!

Izgatottan gyülekeztek a felső tagozatos tanulók az iskola tornatermében május 19-én.   

Egy rendkívüli osztályfőnöki órára gyűltek össze, melyet a két híresség tartott. Gabi és Joci őszintén és nyíltan meséltek tanulóinknak a gyerekkorukról, annak szépségéről és nehézségeiről. A csúfolódásról, melyet ők is megéltek. S arról, ami segített: a saját magukba vetett hitről és a kitartásról. Hogy ha van egy álmunk, akkor tegyünk érte. Hogy mindenki más és másban tehetséges, pont ettől szép ez a világ. Hogy találjuk meg magunkban azt a kis különlegességet és mutassuk meg bátran magunkat. Hogy a nehézségek idején csak a szeretet és az összefogás segít. Egy- két kérdést is megválaszoltak. Mosolyogva figyelték, amikor a rögtönzött mini koncertre a kicsik is bejöttek, és így már mindannyian együtt gyönyörködtünk az érzelmes előadásban.

A program helyszínéül Veszprém megyéből a jelentkezők közül a mi iskolánkat választották ki, ezért nagyon hálásak vagyunk és köszönjük, hogy megosztották velünk értékes gondolataikat és még két dalt is meghallgathattunk.

A találkozót - bővebben videóanyaggal is - a következő linkeken lehet megtekinteni:

 

https://hirtv.hu/radar/radar-toth-gabi-es-papai-joci-osztalyfonoki-orat-tart-2568101

 

https://24.hu/szorakozas/2023/05/21/toth-gabi-altalanos-iskola-csufolas-ruhak-szorongas/

 

https://www.borsonline.hu/celeb/2023/05/toth-gabi-papai-joci-osztalyfonoki-ora-video

 

 

 

 

Örökös Ökoiskola

Iskolánk harmadszor is sikeresen pályázott az Ökoiskola címre, így elnyertük az Örökös Ökoiskola címet. A cím viselésével intézményünk Magyarország és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés melletti elkötelezettségünket nyilvánítja ki. Tanulóink számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért, az iskolában megszerzett tudást és értékrendet családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.

A pályázatot Siposné Bányai Ildikó és Molnár Katalin állították össze. Köszönjük Kőszeghy Kolos biológus-ökológus szakmai segítségét.

 

 

Városlődi siker

Iskolánkat a kicsinyek kórusa képviselte most először a Városlődön évenként megrendezésre kerülő Német Nemzetiségi Kulturális Találkozón.  A 2., 3., 4. osztályos dalos kedvű diákokkal sok gyakorlás és próba után, nagy izgalommal indultunk e rangos versenyre. A zsűri Ezüst minősítésre értékelte produkciónkat. Nagyon örültünk a bíráló, dicsérő szavaknak. Reméljük, hogy a következő évben újra felléphetünk ezen a versenyen, a sok lelkes kórustagunkkal.

 

 

 

Szivacskézi

Idén május 14-én vasárnap az U11 csapattal lezártuk a versenyszezont. Ezen a napon a Balatonfüred és a veszprémi DEVM csapatával játszottunk. Azért is érdekes volt számunkra ez a két mérkőzés, mert idén a fürediekkel játszottuk az első hivatalos meccsünket és így megláthattuk honnan hova jutottunk. Elismeréssel mondhatom, hogy a februári megilletődöttségnek már nyoma sem volt és az akkori lőtt gólok számát már meg ötszörözte a csapat. A meccs egyes szakaszain felül múltuk a több éve kézilabdázó füredi csapatot. Természetesen a mérleg nyelve még hozzájuk dőlt el, de jó volt látni fejlődésünket. A veszprémi csapattal legutóbb is sikerült szoros mérkőzést játszani, ahol egy kicsivel, de alul maradtunk. De most mi kerekedtünk feljebb és boldogan magunknak bebizonyítva, hogy nagy küzdéssel, akarással, együtt csapatként sikert tudunk elérni.

Összegezve az évet:

A gyerekek szeptember végén kezdtek megismerkedni ezzel a sportággal, ami nem tartozik a könnyű sportok közé. Nagyon szépen fejlődtek és kovácsolódtak össze csapattá.

Nemcsak fizikálisan, de szellemileg, a kognitív képességeik is szépen fejlődtek, aminek a tanulásban is jótékony hatása van. Örülök és köszönöm, hogy taníthattam és taníthatom jövőre is gyermekeiteket. A sport és azon belül a kézilabda, a gyerekek fejlődésében nagyon nagy szerepet tud betölteni. A közösség ereje, az egymásért küzdés, alkalmazkodás, a sikerek együttes megélése, mind-mind gyerekeink számára az egészséges fejlődésüknek a hozzátartozója. A tanulásba, a jó állóképesség kifejlesztésébe, a küzdeni tudásba, a felnőtt korban való helytállásra, a közösségbe való beilleszkedésbe, a magabiztosságra, a fegyelemre megtanít.

Bízom benne, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk itt Zánkán és a környékbeli falukból, hazánk egyik legsikeresebb sportágához a kézilabdához. Ami nagyon nagy előny, hogy anya egyesületünk a Balatonfüred KSE az elhivatott, kézilabdát szerető és hosszútávon gondolkodó gyerekek számára, lehetőséget biztosit 8. után a Kézilabda Akadémián Balatonfüreden. A negyedikesek, akik szeptembertől ötödikesek lesznek, becsatlakoznak Füredre. Akik negyedikesek lesznek, azok be is járhatnak és maradhatnak is edzésekre.

 

                                                Somogyi Tünde 

                                               edző

 

Fotók: Bánó Gyula, Gondosné Kukoricza Kata, Kurányi Anita

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Kempo bajnok

Korosztályos országos bajnokra lehetünk büszkék a hatodik osztályos tanulóink között!

 

Kovács Nimród az előző tanévtől színesíti a hatodik osztályosok csapatát. Egy olyan sportban nyújt kiemelkedő teljesítményt, ami egyre népszerűbb Magyarországon is, ez pedig nem más, mint a Kempo. Ez, a nálunk még viszonylag új sport 1985-ben a Magyar Karate Szövetség All Style Szakbizottságán belül alakult meg, és a legnépszerűbb küzdősportok elemeire épül. Nimród szabadidejét nem sajnálva, heti három-négy délutánt tölt kemény edzéssel, mely tőle és családjától is nagy áldozatokat követel. A kitartó munka természetesen meghozza várva várt gyümölcsét, Nimród korcsoportjában többszörös országos bajnok, ebben az évben már neves európai ellenfelekkel is megküzd majd.

Üröm az örömben, hogy sportolónk az új tanévtől már egy új hatosztályos gimnázium padjait koptatja majd, ezzel teret adva nagy álma megvalósulásának, hogy egyszer majd pilótaként, több száz utassal a háta mögött szelje a kék eget! Nimród megnyugtatott, hogy természetesen a sportot sem hagyja abba, szeretné megmutatni tudását nemzetközi színtéren is, mind ehhez kívánunk kitartást és még sok- sok bajnoki címet!                                                                                                                                                                                                                                                                                                  A Bozzaysuli dolgozói

 

 

Sakk-matt - Országos Diákolimpiai Döntő

Pattanásig feszülő idegek, menny és pokol között pulzáló megnyilvánulások, kipirult és sápatag arcok, öröm és bánat könnyei...és még mondja valaki, hogy a sakk csupán a rációról szól!

2023. május 12-14-én, a szombathelyi Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium adott otthont a 2022/2023. tanévi Diák Sakkolimpia országos csapatbajnokság döntőjének. Veszprém vármegye bajnokaként - immáron másodjára, a tavalyival megegyező összeállításban - a Bozzay Pál Általános Iskola tanulói: Nagy Bendegúz (4.o.), Bánó-Weisz Zsombor (3.o.), Gondos Gergely (4.o.), Rédling Benedek (4.o.) és Dobosi Márton (3.o.) négy táblán, húsz-húsz perces játékidővel, nyolc fordulóban vehették fel a küzdelmet az ország legjobb 30 csapata közül azokkal, akik hasonló pontszámot értek el a mieinkkel. A rendezvény méreteire jellemző volt: mintegy 500 versenyző - fiú, lány, valamint alsó -, felső tagozatos és középiskolai korosztályos bontásban - több mint 300 kísérő, edző, versenyszervező asszisztálásával mérhették össze játékerejüket az intézmény hatalmas sportcsarnokában. Tanulóink kíséretét Dobosiné Turcsik Mária, Szabó Ida, Horváth Lajos, az utaztatást a szülők vállalták magukra, az étkezés és szállás költségeinek finanszírozásáról Zánka Község Önkormányzata gondoskodott. A szakköri foglalkozásokon túli, mintegy 150 órás felkészítést - amelyet teljeskörűen az első és második táblás játékosunk vett igénybe - és a csapatvezetői teendőket magam láttam el.

A sikeres felkészülés tudatában, magabiztosan vágtunk bele a nagy kihívásba. Tisztában voltunk a tényekkel: Budapest 6, a 19 vármegye legjobb és a versenyszervezők által meghívott 5 iskola kiváló csapata állnak rajthoz, zömében sakkegyesületi háttérrel rendelkező nagy intézményekből, 1/3 részben igazolt versenyzőkkel. A verseny állása folyamatában és utólag is követhető volt a Chess-Results.com-on. Az első fordulóban a velencei Zöldliget Általános Iskola csapatát kaptuk ellenfélként és megnyugtató 2,5 :1,5 arányú győzelmet arattunk, majd ugyanilyen arányban vereséget szenvedtünk a székesfehérvári Szent Imre Gimnázium és Általános Iskola csapatától. Fordított eredmény is születhetett volna, ha Gergő, ígéretével ellentétben nem kapkod, és több időt fordít gondolkodásra, mint egy perc. A szombat délelőtti utolsó fordulót a szarvasi Szlovák Általános Iskola csapatával vívtuk, és igazságos döntetlen eredmény született. A szerény ebéd, és a plázában elfogyasztott gyrosok, pizzák után nagyon jó formában folytattuk a 4. fordulót, a budapesti agglomerációból, Telki Pipacsvirág Kéttannyelvű Általános Iskolájának csapatát győztük le 3:1 arányban. Kis szerencsével akár 4:0 is lehetett volna, de kettő győzelemre álló partinkat is döntetlenre rontottuk. Ebben a fordulóban nyújtottuk a legjobb csapatteljesítményt, ami a végeredmény ismeretében különösen becsülendő, mert Telki a 8. helyen zárta a versenyt. Ezt a napot a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola ellenfeleként, 2,5:1,5 arányú, tisztes vereséggel zártuk. Lehetett volna nagyobb vereség is a táblák állásai alapján, de néha kell a szerencse is, így 11. helyen tanyázva vártuk a folytatást.

A fennmaradó szabadidőt folyamatosan jó hangulatban töltöttük: a fordulók szünetében futballoztunk, este pedig, levonva a lejátszott partik tanulságait, játszmákat elemeztünk, sakkoztunk, kártyáztunk, Ida és Marcsi irányításával közös játékokban vettünk részt, vidám dalok és komoly szavalatok is elhangzottak, még a villanyoltás után is röpködtek a poénok. Új nap, új remények! A vasárnapot egy finom reggeli után, a szokásos kiadós sétánkkal folytattuk, a kollégiumtól a suliig. A 6. fordulót jó hangulatban kezdtük, stabil helyezéssel, elégedettséggel, s nem utolsó sorban az örök kihívással. A Balaton É-i vagy D-i partja a jobb? Ezúttal sakkban - ugyanis a siófoki Vak Bottyán Általános Iskola csapatával hozott össze bennünket a sors (a számítógép). Ez a mérkőzés is közel állt a 4:0-hoz. Sajnos a sakkban is vannak - még a legjobban esetében is - néha elnézések, így 3:1-es győzelmet könyvelhettünk el. Ezzel az eredményünkkel nem várt magasságokba repültünk, ugyanis ezt a fordulót a 6. helyen zártuk, egy-egy szegedi, debreceni, miskolci és két budapesti iskola mögött. A második asztalon folytathattuk, a 2. helyen álló debreceni kéttannyelvű Lilla téri Általános Iskola ellen. Jómagam tisztes vereségben bíztam, hiszen két ponttal is előttünk jártak, s nem utolsó sorban azért, hogy ne a legerősebb csapatot kapjuk az utolsó fordulóban.

(Tavaly ugyanis a szegedi Tisza-parti Általános Iskolától 3:1-re kikaptunk.) Kishitűségre persze nem volt ok, annál is inkább, mert nagyon jól kezdtük az utolsó fordulót. Zsombi ellenfele ugyan térelőnybe, majd gyalogelőnybe került, de Marci ellenlábasa láthatóan gyengébb volt, sajnos az egyszerű tisztnyerések is kimaradtak. Az első táblán Bendegúz nagyon szép játszmában, gyalogelőnyös, bástya-huszár végjátékra egyszerűsített, míg Gergő is győzelemre állt, gyalogelőnnyel, jobb állással! S ekkor nem jött össze semmi: az elbizakodottság megbosszulta magát, vagy csak elfáradtak kicsi alsósaink? Egy éve készülünk a "Csigavér!- Mit akar?-Számolunk! " jelszavak szellemében, mégsem sikerült eléggé begyakorolni! Elütött bennünket a Hajdúsági Express = 0:4! Nagyarányú vereség, visszacsúsztunk a 18. helyre! Attól tartottam, hogy ez a mennyből a pokolba vezető út, de ezt az utat járta az utolsó ellenfelünk, a budapesti Lauder Javne iskola is. Aggódó tekintetek, féltő szeretet áradt a gyerekek felé, mind a jelenlévő szüleik, mind pedig a kísérőik felől. Talán ez is segített! Hihetetlen fordulatok, izgalmak közepette győzött az elszántság, kitartás, akaraterő, s nem utolsó sorban a kreativitás! Bozzay-Lauder = 3:1! S ez a fényes győzelem a 12. helyezést hozta el számunkra! Drámai volt! Azóta is többször büszkén nézegetem a végeredményt: 1. Szeged, 2. Debrecen, 3. Budapest...12. Zánka...28. Salgótarján, 29. Budapest, 30. Jászberény. Szép volt fiúk! Ez nem csak a tudás, hanem a helytállás, küzdeni akarás diadala is volt!

Hogyan tovább? Nagy Bendegúz továbbra is iskolánk legjobb sakkozója! Az első nap kiváló teljesítményt nyújtott, az ország legjobb sakkozói ellen. A folytatás ezúttal nem sikerült, de stabil tudása nagy reményekre jogosítja fel. Bánó-Weisz Zsombor 7 partiból 4,5 pontot szerezve a csapatból a legjobb teljesítményt nyújtotta a második táblán! Kiegyensúlyozott játéka, időbeosztása, leleményessége, küzdőszelleme példaértékű volt még a vesztes játszmákban is! Rédling Benedek a harmadik - negyedik táblán játszva, örvendetesen 7-ből 4 pontot gyűjtött, s talán a csapatversenyeken megnyilvánuló félelmeit is maga mögött hagyva, a továbbiakban érvényre juttatja kiváló sakkozói kvalitásait. Dobosi Márton mattra törő, céltudatos, bátor játéka a második legjobb teljesítményt eredményezte, 6-ból 4 pontot. Kapkodásra és óvatlanságra való hajlamát levetkőzve, kitűnő játékos lehet! Gondos Gergely a harmadik táblán játszva, 4 pontból 1,5 pontot gyűjtött, s ez mind a tavalyi teljesítményét, mind pedig képességeit tekintve csalódás. Kiváló kombinatív készsége ellenére türelmetlensége és a kevés felkészülés gátolta az eredményességet.

Mindent összevetve, a Bozzay eddigi legjobb sakk csapata fényes lapokat jegyzett az iskolánk történetébe! A nagy elődök után haladunk a továbbiakban is: a Szabó Benjámin, Sári Ferenc, Szűcs Olivér, Győrffy Bálint, vagy a Kiss Gergelyék csapatai nyomában, nagy eredményekre hivatottan. Legyünk büszkék arra, hogy részesei lehettünk ennek a csodás élménynek!

                                                                                                                                                                                       T. Horváth Lajos

 

 

A sakkversenyről készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Bringás hét a Bozzayban

Mózes Krisztián ötletétől vezérelve a zánkai faluházzal, illetve a Zánkai Ifjúsági Klubbal szorosan együttműködve ez a hét is izgalmasan telt iskolánkban. Magyarország legnépszerűbb kerékpáros eseménye idén is a Tour de Hongrie 2023 kerékpáros körverseny, amely a szervezőknek hála Zánka községet is érintette. Az iskola diákjai egész héten kitörő izgalommal várták a csütörtöki délutánt mikor is a rendőri felvezetést követően megérkeztek a kerékpárosok.

A bozzaysok mindent beleadva szurkoltak, jól jellemzi lelkesedésüket, hogy Duna Televízió, az M1, és az M4 sport csatorna is többször bejátszotta diákjaink kitartó buzdítását. (https://m4sport.hu/video/2023/05/11/tour-de-hongrie-2-szakasz - 2:49:54 és 2:51:15 percnél láthatók diákjaink!)

A héten mindenki egyként vett részt az előkészületekben, a Faluház, a Zánkai Ifjúsági Klub, az óvoda és az iskola apraja-nagyja. Minden reggel pecsétgyűjtés vette kezdetét Mózes Krisztián irányításával, készültek a zászlók. Szerda délután kerékpáros ügyességi versenyt rendezett diákönkormányzatunk. Szóval minden adva volt - szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk - a nemzetközi szinten is nagyra becsült verseny megtekintéséhez. Nem mindennapi eseménysorozatnak lehettünk tanúi! Köszönjük Krisztián az ötletet!

 

„Hétfő reggel kicsit izgatottan vártam a suli előtt pecséttel a kezemben, hogy vajon hányan jönnek majd biciklivel, és láss csodát, megtelt a bringatároló, szerdán már 33 bicikli állt benne (120 fős a suli, és jó része jár a környékből). Csütörtökön pedig eljött a nagy nap. A Tour nagyon rendes szervezőivel megbeszéltük, hogy a sulisoknak meg fog állni a szponzorkaraván (így is lett!), csinálnak bulit nekik (így is lett), aztán kiosztottuk a kulacsokat, végül maga a mezőny is elzúgott. A 120 gyerek pedig ott szurkolt nekik.

 

Nagy élmény volt, nagyon jó volt a sok kipirult, mosolygós gyerekarcot látni reggelente. Jövőre is csinálunk ilyet!”   Benne vagyunk!

 

 

A bringáshét képei megtekinthetők a Galériában!

 

 

Versünnep 2023

200 éve született… Petőfi Sándor. Idei Versünnepünket a költő emlékének szenteltük. Versklipet, rajzot készítettek, PPT-t, verset adtak elő tanulóink, akik között több tehetséges szavaló, színész, rendező, filmgyártó, vágó, rajzoló van. Online posztok is megjelentek a netes felületeken. Az édesanyától a szerelemig, János vitéztől a forradalomig minden témát felöleltek az alkotások. Voltak osztályok, akik együtt álltak ki egy produkcióval. Többen kisebb csapatokként és néhányan egyénileg szerepeltek. Hallottunk szívet melengető saját verset és gyönyörködtünk régi bozzaysunk Petőfi-vers éneklésében. Szeretnénk, ha jövőre még több alkotás születne, mutassátok meg magatokat, keltsétek életre a bennetek rejlő kreativitást, gyerekek!

 

A gyerekek által készített alkotásokból összeállított videó megtekinthető a képre kattintva!

 

 

A videó tartalma: 

 

Petőfi Sándor: János vitéz – 5. osztály előadása

Petőfi Sándor: Füstbement terv – Rédling Boglárka, Tóth Hella

Petőfi Sándor: Arany Lacinak – Hajas Bátor, Hajas Bulcsú, Kovács Nimród

Petőfi Sándor: Minek nevezzelek? – Endresz Vivien, Filep Lili

Illusztrációk Petőfi Sándor verseihez

 

 

 

A versünnepen készült képek megtekinthetők a Galériában!

7próbás kalandozás

Április 28-án zajlott le a 7próbás kalandozás címet viselő mesés akadályverseny. A vidám hangulatú vetélkedőn 6 csapatban versenyeztek alsós kisdiákjaink.

A csapat nevét jelképező menetlevéllel elindulva „segíthettek” Hamupipőkének lencsét, borsót, babot válogatni, Jancsi és Juliska boszorkányának mézeskalácsát kóstolgatták, Csizmás Kandúr „felszerelésében” átvághattak a varázserdőn, rejtvényt fejthettek. Az egyik állomáson Zagyváló Banya által összekevert mesét kellett kijavítani, majd a meseismeretükről számot adva egy kvíz kitöltését kellett megoldani, a végén pedig 7. prókaként a kapott képrészleteket kellett összeilleszteni, felismerni egy meseszereplőt.

Minden csapat teljesítette a 7 próbát, bebizonyították, hogy nagyon jól ismerik és szeretik a meséket.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Nyári napközi

Zánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) alapján Zánka Község Önkormányzata a 2022/2023. tanév folyamán is biztosítja a napközbeni gyermekfelügyeletet (a továbbiakban: nyári napközi) a 2022/2023. tanév rendjéről szóló 22/2022. (VII.29.) BM rendeletben meghatározott nyári tanítási szünetben, 2023. július 3. napjától 2023. július 28. napjáig. A nyári napközi legfeljebb négy hétre igényelhető. A nyári napközi keretében biztosított intézményi gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.
 
Sánta Lajos intézményvezető
 
 
Az űrlap a következő linken található:
 
 
 
Kitöltési határidő: május 16.
 
 

Szenvedélybetegségek

Május 4-én dr. Oláh Kálmán látogatott el iskolánkba, és a 10-15 éves korosztály számára tartott előadást a szenvedélybetegségekről. Ezt a korosztályt hajtja a kíváncsiság, hogy minél jobban felfedezze és megismerje a világot, ugyanakkor találkozik ennek a világnak a sötét oldalával is. A cigaretta, az alkohol, a drogok, energiaitalok, a digitális világ csábító lehetőségeket kínálnak kíváncsiságuk kielégítésére. A család, az iskola a rokonok figyelme nélkül nagyon hamar rabjává válhatnak. Először csak a kipróbálás izgalma, majd a megszokás keríti őket hatalmába. Közös felelősségünk, hogy ne így legyen! Köszönjük szépen! Reméljük, az előadás tartalma hatással volt rájuk, sok információt hasznosítanak belőle.

 

 

 

Újraélesztő tanfolyam

Május első két hetében újraélesztő tanfolyamon vehettek részt iskolánk tanulói. Az előadást Dr. Oláh Kálmán háziorvos tartotta a gyerekek nagy örömére.  Hatalmas érdeklődéssel fogadták, és aktívan részt vettek a fontos információk átadása során. Megtudhattuk, mit kell tennünk veszélyhelyzet, baleset esetén, hogyan kell segítséget kérnünk. A gyakorlati eszközök bemutatása, és kipróbálása tette még izgalmasabbá a képzést. Köszönjük, hogy ilyen nélkülözhetetlen ismereteket sajátíthattak el a diákok, amely életet menthet!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

Kis Iskolák Megyei Atlétika Döntő

Ezüst éremmel tértünk haza Tapolcáról!

 

Iskolánk lelkes sportolói május 11-én a Kis Iskolák Megyei Atlétikai Döntőjén is tisztességesen helyt álltak. A versenyből azt következtetést vonhatjuk le, hogy a Bozzay Pál Általános Iskola a Veszprém megyei kis iskolák közt a MÁSODIK legjobb fiú atlétikai csapattal büszkélkedhet! A fiú csapatot a következő tanulók alkották: Gondos Gergely 4.o, Rédling Benedek János 4.o, Bánó-Weisz Benedek 5.o, Tóth Richárd 6.o, Végh Hunor Róbert 7.o, Antal Kevin 8.o.

 

Nagy gratuláció a fiú csapatnak!

 

Bede Tamás (testnevelő tanár)

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Szín-vonal felhívás

Madarak és fák napja

Kis Iskolák Körzeti Atlétika Döntő

Atlétáink sikere Tihanyban!

 

2023. május 8-án, hétfőn rendezték Tihanyban a Kis Iskolák Atlétika Diákolimpia Körzeti Döntőt, melyen idén is képviseltette magát a Bozzay Pál Általános Iskola 10 diákkal. A versenyen három lány és a fiú csapatunk indult. A körzeti döntőn induló négy iskola legjobb atlétái közül is kiemelkedő eredményt ért el iskolánk fiú csapata, így kiharcolta részvételét a tapolcai megyei döntőbe, ahol az országos megmérettetésre jutás a tét. A lányok közül ketten ezüstéremmel térhettek haza.

Lány versenyzőink a következők voltak: Molnár Csenge 6.o (ezüstérem, egyéni összetett), Nagy Johanna Petra 5.o, Szabó Izabella 4.o (ezüstérem, egyéni összetett). Továbbjutó fiú csapatunk tagjai: Gondos Gergely 4.o, Nagy Bendegúz 4.o, Rédling Benedek János 4.o, Bánó - Weisz Benedek 5.o., Tóth Richárd 6.o, Végh Hunor 7.o. Antal Kevin 8.o.

 

Sportolóink teljesítményéhez ezúton is gratulálok!

 

                                                                    Bede Tamás (testnevelő tanár)

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Kutató Gyerekek Tudományos Konferencia

A Kutató Gyerekek Tudományos Konferencia Országos döntőjén a természettudományi szekció kutatásmódszertani kategóriájában Györkös Áron, 8. osztályos tanulónk 2. helyezést ért el, Dobosi Gergely, 5. osztályos tanulónk pedig 3. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk Dr. Oláh Éva Mária.

 

 

Trachttag

2023. április 28. Trachttag - Népviselet napja. Iskolánk is részt vett az országosan meghirdetett rendezvényen. Az alsósok egész héten szorgalmasan készültek népviseleti ruhák hajtogatásával, népművészeti motívumokkal díszített „kincsesládák” rajzolásával, mini produkciókkal erre a napra. A bemutatók után Kruczler Mónika lendületes, pörgős és jó hangulatú táncházzal varázsolta el a résztvevőket. Újdonságként létrehoztunk szelfi pontot a könyvtárban. Pajna Melinda rajztanárnő kollégánk profi alkotásának köszönhetően sváb népviseletbe öltözött lányokként és fiúkként lehetett a gyerekeknek fotót készíteni egymással. A szelfi pont kivitelezésében (keret elkészítése) Németh Norbert apuka segített nekünk.

 

Köszönjük! Fergeteges nap volt!

 

 

A népviselet napján készült fotók megtekinthetők a Galériában

 

Biciklizz a suliba!

Fenntarthatósági témahét

Iskolánk ebben a tanévben is regisztrált a Fenntarthatósági témahétre. Ennek keretében Rábaközi Rita ének tanárnő a Fiatal Családosok Klubja képviseletében és a Fenntarthatósági témahét önkénteseként és szervezőjeként 30 kérdéses kvízt hozott a teljes felső tagozatnak. Minden résztvevőnek és a felügyelő tanároknak is ajándékkal kedveskedett. 29 pontot ért el Györkös Áron 8. osztályos és Komárcsevics Szabolcs 6. osztályos tanuló. 27 pontos az 5. osztályból Dobosi Gergő, 6. osztályból Kovács Nimród, 7. osztályból Kruczler Kiara és Resze Máté, 8. osztályból Mörk Andrea. 26 pontos teljesítménye a 6. osztályos Rédling Boglárkának és Szabó Mártonnak, valamint a 8. osztályos Molnár Boglárkának. A legjobban teljesítő tanulók oklevelet és tárgyjutalmat kaptak.

 

 

 

 

 

Kutató Gyerekek Tudományos Konferencia

Kutató Gyerekek Tudományos Konferencia regionális fordulóján

 

- Dobosi Gergely 5. osztályos tanuló "Tudományos fogyókúra",

 

Györkös Áron 8. osztályos tanuló "Színes a világ!"  

 

című pályamunkáikkal I. helyezést értek el a természettudományi szekció kutatásmódszertani kategóriájában. Tanítványaink így május 6-án az országos döntőben folytathatják kiváló szereplésüket. Felkészítő tanáruk Dr. Oláh Éva Mária iskolánk matematika - fizika szakos tanára.

 

Éva néni május 7-én 17 órától, a Zsidó Kiválóságok Házában, Balatonfüreden előadást tart "A mikrovilág zenéje" címmel. A belépés díjtalan. Részletek a plakáton.

 

 

Adó 1%

Napközis igény 2023. május 4.

2023. május 4-én, csütörtökön délután tantestületi értekezlet lesz a Bozzay iskolában. Emiatt a felsős tanulóknak napközi helyett csak gyermekfelügyeletet tudunk biztosítani. Kérem, hogy legkésőbb csütörtök 9:00 óráig jelezze, marad-e felsős napközis gyermeke az iskolában vagy mehet haza a tanítási órák után! A szakkörök és az angol órák nem maradnak el!

 

https://forms.office.com/e/h7eZKzPUD9

TeSzedd

A Bozzay Általános Iskola Diákönkormányzata a Föld napja alkalmából csatlakozott a TeSzedd szemétszedési akcióhoz. Hétfőn szemeteszsákokkal, kesztyűkkel felvértezve indultunk neki iskola környékének megtisztítására. A tanulók apraja-nagyja az akció felhívásán felbuzdulva lelkesen gyűjtötte a hulladékot, közel egy zsák szemét került a faluház gyűjtőpontjához. Külön kiemelném, hogy sok diák már az elmúlt hétvégén, szülőkkel, tanár kollégákkal egyetemben a TeSzedd program keretén belül tette szebbé, vonzóbbá községünk környezetében lévő zöldterületeket.

Jó volt látni a gyerekek lelkesedését, tudatosult mindannyiunkban, hogy milyen fontos környezetünk tisztasága.

 

Gratulálok minden résztvevőnek!

 

Bede Tamás (diákönkormányzatot segítő pedagógus)

 

 

 

 

Pénz7 - Hasznos pénzügyi ismeretek diákoknak

Iskolánk idén is csatlakozott a Pénz7 köznevelési programhoz. Programunk célja a jövő nemzedék tudatos pénzügyi nevelése. Ez alkalomból felkérésünkre 2023. április 18-án ismét ellátogatott hozzánk a tapolcai OTP Bankfiók vezetője. Vargáné Németh Nóra idén is nagyon hasznos, informatív és a gyerekek számára jól érthető előadást tartott felső tagozatos diákjainknak. A 45 perces bemutatóban ismertette a bankok fontosságát a mai világban, fókuszálva a diákok számára elérhető bankkártyával kapcsolatos tudnivalókra. Felhívta a figyelmet a bankkártyával való visszaélések veszélyeire is. Elmagyarázta diákjainknak, hogy néz ki egy kártya, milyen adatok vannak rajta és miként és mire lehet használni. Tanulóink sok hasznos ismeretet szerethettek ezen az előadáson.

 

Köszönjük Nóra néni!

 

Beiratkozás

Tour de Hongrie

2023. május 10. és 14. között kerül megrendezésre a 44. Tour de Hongrie - Magyar Kerékpáros Körverseny. A csaknem 100 éves múltra visszatekintő verseny az évek során a környező országok legrangosabb kerékpáros eseményévé nőtte ki magát, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az idei évtől kezdve a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) értékelése alapján a Tour de Hongrie ProSeries kategóriába tartozó versenyek közé került. A versenyen a világ leghíresebb professzionális csapatai vesznek részt, a húsz nemzetközi csapat mellett rajthoz áll a magyar válogatott és országunk egyetlen UCI bejegyzésű csapata is (összesen 22 csapat). Magyarország turisztikai látványosságait és idegenforgalmi értékeit bemutató sporteseményt az elmúlt évhez hasonlóan a rajttól a célig élőben közvetíti a Magyar Televízió M4 Sport csatornája, valamint több mint 150 országban élő adásban vagy napi egy órás összefoglalóban kerül adásba.

 

A Tour de Hongrie 2. szakasza 2023. május 11-én, csütörtökön halad át Zánka településen.

 

A verseny teljes útvonalzárással zajlik az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálása mellett a megyei főkapitányságok segítségével. Az adott útszakaszok a mezőny érkezése előtt kb. 20-30 perccel kerülnek zárásra.

 

A programba iskolánk is bekapcsolódik.

 

 

Tudományos előadás

Iskolánk, a Bozzay suli matematika-fizika szakos kutató tanárát, Dr. Oláh Éva  tanárnőt tudományos előadás megtartására kérték fel. Részletek a plakáton.

 

Nagyszerű sportsikerek a Bozzayban

Az elmúlt vasárnap és hétfőn sportolóink kiváló eredménnyel örvendezették meg iskolánkat.

Vasárnap az U12-es korcsoportba tartozó röpis leányok Ajkán jártak, ahol a Veszprém RK piros és a ZTE Röplabda Klub csapatával mérköztek meg, kitűnő játékuknak köszönhetően mind a két meccset 3:0 arányban nyerték meg!
Az SZBRA két öt fős együttesében három zánkai leány is lehetőséget kapott: Nagy Johanna Petra (5.o), Rédling Boglárka Anna (6.o), Molnár Csenge (6.o).
 
Hétfőn is folytatódott a sikerszéria, második korcsoportos (3. és 4. osztályos tanulók) labdarúgó válogatottunk Balatonfüredre utazott, ahol parádés mérkőzéseket játszott a füredi körzet három együttesével. A Radnóti Általános Iskola és Csopaki Református Iskola labdarúgóival mindkét esetben 4:1-es győzelmet arattak a lelkes bozzays focisták, a harmadik meccsen 1:0-ás vereséget szenvedtünk. Összeségében elmondható, hogy az egymás után lejátszott három igen kemény mérkőzés ellenére a zánkai diákok lendületes, precíz játékának köszönhetően, szép eredményekkel térhettek haza. A zánkai csapat tagjai: Bánó-Weisz Zsombor, Boros-Szuper Bonifác, Filep Botond, Gondos Gergely, Gyapay Gergely, Kis-Gali Alexander, Nagy Bendegúz, Rédling Benedek.
 
Csak így tovább!   Hajrá Bozzay, Hajrá SZBRA!
 
Bede Tamás (testnevelő tanár, röplabda edző)
 
 

Dr. Dibusz László Emlékverseny

Sakkozóink remek eredményeket értek el a Balatonfüredi Szabadidő Központban, 2023. 04. 15-én lebonyolított országos versenyen. A 9 fordulós, 15 perces játékidejű rapid versenyen 104 fő mérte össze sakk tudását, korosztályos bontásban. Az ország távoli városaiból is idesereglő sakkozók igazi kihívást jelentették tanulóink részére. Az egész napos, izgalmas csatározás számunkra nagyon szépen zárult. Az alsó tagozatosok korosztályában Rédling Benedek, 44 induló közül, bronz érmet nyert, míg Nagy Bendegúz a 4., Dobosi Márton pedig a 8. helyezést szerezte meg. A helyezések értékéről talán többet elárul, hogy Benedeket egyenlő pontszámot elérve előzte meg egy sárvári és egy budapesti versenyző, míg a tavalyi győztes, megyebajnok Füst Milán a 6. helyezést érte el. A felső tagozatosok versenyében szintén kitűnően szerepeltünk, Török Gergő bronz érmet nyert, míg testvére, Gyula a 4. helyen zárt. A zánkaiak számára hab volt a tortán, hogy a felnőttek versenyében Kiss Gergely - egykori bozzays diák - ezüst éremmel zárta a napot! Meg is hívtuk a vármegyebajnok sakkcsapatunk jövő szombati edzésére! 

 
Gratulálok minden versenyzőnek!!! 
 
T. Horváth Lajos
 
 
 
 

Szép volt Melinda néni!

Rekordmennyiségű, több mint 1000 db alkotás érkezett a DRV Zrt. A víz mint éltető erő szlogennel fémjelzett rajzpályázatára, melyet 2023 januárjában hirdetett meg Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában elnevezésű, KEHOP-2.1.7-19-2019-00009 számú szemléletformáló projektje keretében. Felnőtt kategóriában Pajna Melinda rajztanárnőnk 2. helyezést ért el.

 

Gratulálunk Melinda néni! Büszkék vagyunk Rád!

 

Honismereti tanulmányi verseny

Beiratkozás

 

 

Szülői tájékoztató a KRÉTA rendszerén keresztül történő beiratkozáshoz letölthető innen:

 

Szülői tájékoztató_2023

 

Oklevélerdő és éremeső

A tavaszi szünet előtti utolsó nap sem telt eseménytelenül iskolánkban. A BalaTóni-Party nagy sikerére való tekintettel az érdeklődő szülők és a felsős tanulóink előtt újra előadhatták műsorukat kicsi elsőseink, negyedikeseink és a dráma szakkörös tanulóink. Természetesen a siker sem maradt el. 

A hónap végi összejövetelünk hosszúra sikeredett, (nagy örömünkre) hiszen ebben a hónapban nagyon kitettek magukért tanulóink. Milyen eredményeket értek el? Lássuk:

 

- Resze Máté: Zrínyi matematika verseny megyei forduló: 8. hely

 

- Hallo Österreich országos projektverseny: ld. fotó (32 tanuló!)

 

- Molnár Csenge: Bakonykarszt Zrt. által kiírt Víz világnapja pályázat: különdíj

 

- Nyírő Nóra: Gergely napi rajzpályázat: 1. hely

 

- Komárcsevics Szabolcs: Arany János magyarverseny országos döntő: 8. hely

 

- Hajdú Bulcsú: Arany János magyarverseny országos döntő: 11. hely

 

- Rédling Boglárka: Arany János magyarverseny országos döntő: 12. hely

 

- Nagy Bendegúz: megyei sakkverseny egyéni: 2. hely

 

- Bánó-Weisz Zsombor, Dobosi Márton, Nagy Bendegúz, Rédling Benedek: megyei sakkverseny csapat: 1. hely

 

- Dobosi Gergely, Györkös Áron: Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája tanulmányi verseny: bejutottak a regionális fordulóba

 

- Filep Lili: Acro Dance megyei csapat: 1. hely (egyéniben indul a diákolimpián)

 

- Röplabdásaink: nagyon szép sikereket érnek el: ld. korábbi híradásaink

 

- Szivacskézilabdásaink: megkezdték bajnoki meccseiket: nagyon ügyesen szerepelnek: ld. korábbi cikkeinkben.

 

Az igazgatói és szaktanári dicséretek sem maradnak el!

Van mit kipihenni, hogy újult erővel további sikereket érjenek el tanulóink. Köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat és a szülőket is, akik nélkül ez a nagyszerű eredmény nem jöhetett volna létre.

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

                                                                                 

                                                                    az iskola dolgozói

 

A fotókat köszönjük szépen Kis-Gali Editnek.

 

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában

 

Röplabda

Ebben a versenyszezonban előszőr indít csapatokat több korosztályban is a Bozzay Pál Általános Iskola röplabdásaira alapozva a Szent Benedek Röplabda Akadémia. Nagy mérföldkő ez iskolánk sportéletében, eljött az idő, hogy nyakunkba vegyük a Dunántúlt és hétvégéről hétvégére neves csapatok ellen küzdjünk meg. A legkisebbek tudásának megmérettetésére iskolánk ismét nevezett a Vollé programban, ahol a sportélmények mellett értékes sportszerekkel is gazdagodik majd szertárunk. Az U11-es korosztállyal Tatabányára látogattunk, az U12-es lányokkal Balatonfüreden és az elmúlt vasárnap Zalaegerszegen jártunk, U13-as sportolóink Balatonfüreden és Nemesvámoson mutathatták meg tudásukat.

Természetesen, ahogy a szárnyukat próbálgató versenyzőknél az lenni szokott, hol sikerrel, hol pedig inkább versenytapasztalattal tértünk haza. Egyet minden bizonnyal elmondhatunk, hogy minden játékos, aki tehette és egészséges volt, az küzdött egyesületünk és iskolánk hírnevének öregbítéséért.

 

Csak így tovább lányok!  Hajrá SZBRA, hajrá Bozzay!!!

 

                                                                                                                                                                                              Bede Tamás

(testnevelő tanár, röplabda edző)

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

Tavaszi szünet

Húsvéti kézműves foglalkozás

Március 28-án a Szülői Munkaközösség szervezésében húsvéti kézműves foglalkozáson vehettek részt iskolánk tanulói. Aznap délután minden a nyusziról szólt. A gyerekek lelkesen készítették a húsvéti díszeket: tojásos ablakdíszt, lógó fülű nyuszit, nyuszis kosárkát, girlandot. A kézműveskedésen kívül játékos logikai feladatokat is megoldhattak az érdeklődő gyerekek.

 

Köszönjük a szülőknek odaadó munkájukat!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

BalaTóni Party 2

Fergeteges party a Bozzay-ban!

 

Másodszor rendeztem BalaTóni – Partyt a zánkai Bozzay suliban.

Örülök, hogy ilyen sokan eljöttetek erre a nagyszerű eseményre a szüleitekkel. Megismertétek a sulit, temérdek élménnyel gazdagodtatok a programok során, igazán jól éreztétek magatokat velünk együtt. Még a párnámat is kisorsoltuk a részt vevők között. Remélem, a nyertes szépeket álmodik rajta!

 

És milyen volt a hangulat? Nézzétek meg az eseményről készült képeket, a felvételt pedig az alábbi linken megtekinthetitek.

 

https://youtu.be/wHq-b3QLC58

 

Jó szívvel ajánlom.

 

Ne felejtsétek: nemsokára beiratkozás!

 

Ennek időpontja: 2023. április 20-21.

 

A szükséges nyomtatványokat és információkat megtaláljátok a suli honlapján: https://bozzaysuli.hu a beiskolázás fül alatt (bal oldalon, kék csík)

 

Várunk benneteket sok szeretettel:

 

Remélem, szeptemberben találkozunk, hogy együtt folytathassuk a kalandos utazást!

 

Üdvözlettel: BalaTóni

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

 

Sakk Diákolimpia

A Veszprém Vármegyei Sakk Diákolimpia alsó tagozatos csapatdöntőjére bajnoki címvédőként érkeztek tanulóink, 2023.03.25-én, az ajkai Nagy László Művelődési Központba. A Nagy Bendegúz, Rédling Benedek, Bánó-Weisz Zsombor, Dobosi Márton összetételű csapatunkra nagy izgalmak vártak, hiszen a veszprémi Botev és a Herendi Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjaival kiélezett küzdelmekre számíthattak, az érmes helyezésekért. Az első fordulóban magabiztosan, 3,5:0,5 arányban legyőztük Vaszart, de a második fordulóban nem bírtunk a Botevvel / 2:2 /, így - mivel a Herend is döntetlent játszott velük - az utolsó fordulóra maradt a mindent eldöntő összecsapás!

 

Zánkai Bozzay: Herend= 3:1, ezzel, a tavalyihoz hasónlóan, a versenybíró értékelése szerint: "meggyőző fölénnyel" újra aranyérmet nyertünk, megvédtük bajnoki címünket, s májusban mehetünk az országos döntőre!

 

A fiúk nagyon kitettek magukért, a két első táblán Bendegúz és Benedek is helyt álltak, de az aranyat főként Zsombinak és Marcinak köszönhetjük, 100%-os, zseniális teljesítményüknek!!!

 

Hajrá fiúk! Az országos döntőre nagyon felkészülünk, és a tavalyinál is szebb végeredményt tűzünk ki célul!

 

T. Horváth Lajos

 

 

 

Arany János Magyarverseny Országos Döntő

Iskolánk tanulói: Hajas Bulcsú, Komárcsevics Szabolcs és Rédling Boglárka (6. osztály) a tanév során rendezett fordulókból sikeresen bejutottak az Arany János magyarverseny országos döntőjébe, melyet március 25-én, szombaton 10.00- 13.00 óráig tartottak Budapesten, az ELTE-n. Mindhárman szépen szerepeltek, Szabi a 8., Bulcsú a 11., Bogi pedig a 12. helyen végzett.

 

Szívből gratulálunk!

 

 

Mozogjunk együtt!

Kedves Gyerekek, Szülők, Nagyszülők, Rokonok, Barátok, Ismerősök!

 

MOZOGJUNK együtt 77 napon át március 27. és június 11. között! Gyűjtsünk minél több lépést az iskolánknak! Fogjunk össze! Nyerjünk a Bozzay Pál Általános Iskola közösségének 1 000 000 Ft értékű sportszervásárlási utalványt!

 

Mit kell tennünk?

 

 *  Töltsük le a MillióLépés mobilapplikációt!

 

 *  Regisztráljunk!   

 

 *  Válasszuk ki a Bozzay Pál Általános Iskolát!

 

MOZOGJUNK! Gyűjtsük a lépéseket iskolánknak!

 

 Örülnénk, ha minél többen csatlakoznának!

 

Előre is köszönjük segítségüket!

 

 

 

 

Szivacskézi

Ezen a hétvégén az U11 fiú kézilabdacsapatunk Balatonfüreden, az Eötvös iskola sportcsarnokában játszott két bajnoki mérkőzést. Reggel 9 órakor az Alba Regia csapatával játszottunk, akik ellen tisztes helytállást tudhattunk magunkénak, hiszen az ellenfél játékán már szépen tükröződött a több éves gyakorlat.  Mivel az utolsó meccs 14:15 órakor kezdődött, szerveztünk a délelőttre  egy mozilátogatást, ahol a Bell és Sebastian új kalandját néztük meg.( Köszönjük Géza bácsinak!) A családi kalandfilm nagyon nagy élményt jelentett a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A mozi után a Georgi étteremben fogyasztottuk el a számunkra készített finom ebédet. Visszasétáltunk a csarnokba, és készültünk a Várpalota elleni mérkőzésünkre. Sikerült egy ki-ki meccset játszanunk, ahol sokkal ügyesebbek voltunk, mint az első meccsen.  Ez a napunk is boldogan, tartalmasan, csapatépítésben kiemelkedően sikerült.

 

Köszönjük a szülők segítségét és a szurkolásukat a lelátóról. Mindig örömmel fogadjuk, hogy ott vannak minden eseményen velünk. 

 

              Somogyi Tünde

 

u.i.: Köszönjük Tünde néni ezt a fantasztikus napot!

 

 

További képek megtekinthetők  a Galériában!

BalaTóni Party program

Sziasztok! Bizonyára láttátok és olvastátok is az iskolám meghívóját a nyílt napunkra. Most küldöm a részletes programot is, amelyet holnap a kezetekbe is kaptok majd. Egyéb meglepetés is vár rátok! A tornacipőt és a szüleiteket ne felejtsétek otthon!

Már nagyon várunk benneteket. Holnap találkozunk.

 

Üdvözlettel: BalaTóni

 

 

Forbes

Nagy öröm számunkra, hogy Mózes Krisztián a Forbes magazin lapjain szerepel. Kedves Krisztián! Gratulálunk a zánkai Bozzay Pál Általános Iskola nevében! Nagyon örülünk, hogy mint szülő a” játékos logika” foglalkozásokkal gazdagítod iskolánk délutáni szabadidős tevékenységét, fejleszted tanulóink logikai gondolkodását.

 

További sok sikert kívánunk Neked.

 

Mit érdemes róla és a tevékenységéről tudni? Megér nyolc perc olvasást!

 

https://forbes.hu/legyel-jobb/oktatas-logiqa-studio-iq-mensa/?fbclid=IwAR2YeV2t08niVdaxjBEUnt8RmlLubcZdmZ2bk9xzNp50ojvOOEJgaByjz1w

 

 

Március 15.

Március 14-én iskolánk tanulói méltóképpen emlékeztek a 48-as szabadságharc és forradalom eseményeire és hőseire. Délelőtt Bozzay Pál márciusi ifjúra, iskolánk névadójára emlékeztünk, majd játékos feladatok következtek. Kézműveskedés: Petőfi Sándor – rajz készítése, huszárok tervezése, zászlófestés, A kis dobos c. diafilm megtekintése, online játékok tették érdekessé a megemlékezés első felét a kis alsósainknál. A felsős tanulók négy szimbolikus helyszínre látogattak el. A Pilvax kávéházban régi ételnevekkel, szavakkal ismerkedtek egy kis süti és ital mellett. A börtönben szabadulószoba várta őket. Landerer nyomdájában Bozzay Pál arcképét rakták össze, és kahoot játékkal idézték fel a költő életútját. A színházban a forradalom eseményeiről és érdekes részleteiről nézhettek meg rövid filmeket. Délután a községi műsort és a tanulók által készített rajzokból összeállított kiállítást tekintettük meg. A megemlékezés a temetőben a 48-as hősök sírjának megkoszorúzásával ért véget.

Ezen a napon minden tanuló kezébe vehette ajándékként a Bozzay Pál életéről szóló kiadványt.

 

Köszönjük Ildikó és Viol néninek a program összeállítását, a felkészítést, Tamás bácsinak a fotókat és a felvételt.

 

A műsor az alábbi linken megtekinthető:

 

Március 15. a Bozzayban. A nap eseményei - egyveleg - YouTube

 

 

Az eseményen készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Sakk győzelem

Március 11-én Nagy Bendegúz 4. osztályos tanuló a Veszprém Vármegyei "Sakk Diák Olimpia" II. korcsoportos megyei egyéni döntőjében 2. helyezést ért el.

 

Gratulálunk Bendegúznak, és edzőjének Horváth Lajosnak!

 

Sok sikert kívánunk továbbra is!

 

 

 

 

 

Rendhagyó fizika szakkör

Március 17-én, pénteken a Bozzay suli fizika szakkörös diákjai különleges oktatásban részesülhettek: egy fantasztikus élménypedagógiai órán vehettek részt Budapesten, a Magyar Nemzeti Cirkuszban. A "Tudomány a porondon" című előadáson a cirkusz művészei ifj. Richter József vezetésével varázslatos produkciókat mutattak be. A látott jelenségeket a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium tanárai, Sinkó Andrea és Kovacsics Bernadett tudományos szemmel meg is magyarázták, értelmezték. A fizika, matematika, kémia és biológiai vonatkozásokat, törvényeket kiemelve a produkciók így nem csak ámulatba ejtették a gyerekeket, hanem rengeteg tudással is gazdagították őket.

 

Köszönjük a szervezést Dr. Oláh Éva Mária tanárnőnek.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Víz világnapja

Március 22.: A VÍZ világnapja

 

Arra gondoltunk, hogy ebben az évben egy kicsit másképpen emlékezünk meg az élethez szükséges létfontosságú elemről. Az alábbi linken egy nagyon érdekes és tanulságos mesét olvashattok egy kis forrásról, amely a mese végén… De nem áruljuk el. Inkább olvassátok el, és nagyon örülnénk, ha illusztrációt is készítenétek hozzá, amelyet az iskolai faliújságon helyeznénk el.

A rajzokat márc. 22-ig adjátok le osztályfőnökeiteknél.????

 

http://zoldmeselo.blogspot.com/2012/09/a-forrastol-tengerig-mese-vizrol.html

 

Az alábbi oldalakon pedig online játékok, játékos feladatok várnak benneteket.????

 

https://wordwall.net/hu/resource/13135725/sz%C3%B3keres%C5%91-v%C3%ADz-vil%C3%A1gnapja

 

https://www.okosdoboz.hu/feladatsor?id=844

 

Videón is ismereteket szerezhettek a víz körforgásáról egy verses rajzfilm segítségével.????

 

https://www.youtube.com/watch?v=5BejhmuhykI

 

Kiállítjuk azokat a rajzokat is, amelyeket a Bakonykarszt Zrt. által kiírt Víz világnapja pályázatra készítettetek, és megnézhetitek Molnár Csenge díjnyertes alkotását is. Gratulálunk Csenge!

 

Pro Musica

Rendhagyó énekóra

 

2023.03.10-én rendhagyó énekórára került sor iskolánkban. Prokofjev gyerekeknek írt szimfonikus művét, a Péter és a Farkas-t nézhették és hallgathatták meg tanulóink és az előadásra meghívott Nivegy- völgyi általános iskola érdeklődő diákjai.

Az előadás nemcsak arra nyújtott kitűnő alkalmat, hogy a gyerekek a fúvós hangszerekkel ismerkedjenek meg, hanem nagyszerűen érzékeltette azt is, hogy egy-egy hangszer miként tud megjeleníteni egy-egy állatot vagy személyt. A koncert megértését diavetítés is segítette. Nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük Pro Musica!

 

A műsor az alábbi linken elérhető, megtekinthető:

 

Péter és a farkas. Bozzay suli Zánka - Pro Musica előadása - YouTube

 

A videófelvételt Bede Tamás testnevelő tanár úrnak, a technikai hátteret és a diavetítést Sánta Lajos intézményvezetőnknek, a fotókat Vaszkó Enikő tanítónőnek köszönjük!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Meghívó BalaTóni partyra

BalaTóni party újratöltve!

 

Ismét várjuk Zánka és környéke apraját és nagyját a Bozzay suliba egy fergeteges BalaTóni partyra, ???? 2023. 03. 24-én, pénteken 8.00-12.00 óráig.

Külön szeretettel várjuk a leendő elsősöket, és azokat is, akik még ovisként "komolyan gondolkodnak a jövőjükről"! ☺

 

Üdvözlettel: BalaTóni ???? ????

 

Vár a Bozzay!

Vár a Bozzay! - Írd velünk a Te meséd!

 

Szia!

 

BalaTóni vagyok, a zánkai Bozzay suli kabalája.

 

Nagy dolgok várnak rád: nemsokára iskolába fogsz járni!

 

Nem egyszerű a döntés. Tudom, sokat gondolkodtok anyáékkal azon, hol is kezdd el a nagy kalandot.

 

Szeretném megmutatni Neked az iskolám, gyere, fedezzük fel együtt!

 

Várunk sok szeretettel március 24-én a sulimban!

 

Amíg nem találkozunk, addig is játszhatsz velem:

 

https://bit.ly/3N15aZ8

 

https://bit.ly/37Eq5kN

 

És hogy milyen az élet a Bozzayban? Nézd meg az alábbi linken!

 

https://bit.ly/3yC5uaM

 

 

 

"Küzdj meg a bajnokkal!"

 

Tájékoztató hitoktatásról

Kedves Szükők!

 

A Bozzay Pál Általános Iskolában folyó hitoktatásról a következő linkek és ismertető anyagok segítségével tájékozódhatnak.

 

Üdvözlettel: Sánta Lajos intézményvezető

 

 

Tájékoztató a református hitoktatásról:

 

Belső egyházi jogi személy: Gondos Gábor

 

https://reformatus.hu/oktatas/hittan

 

https://reformatus.hu/hittan/

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tájékoztató a katolikus hitoktatásról:

 

Belső egyházi jogi személy: Aradiné Steiner Erika

 

https://www.youtube.com/watch?v=ytHYZnMx4sA

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tájékoztató az evangélikus hitoktatásról:

 

Belső egyházi jogi személy: Németh Szabolcs

 

 

 

 

 

Farsang

„Táncra, táncra kisleányok,

daloljatok fiúk,

…Mert a farsang februárban

nagy örömet ünnepel,

múlik a tél, haja-huj,

s a tavasznak jönni kell!”

 

Február 24-én iskolánkban is nagy volt az öröm. Vidáman, tánccal, énekkel űztük el a telet. Volt itt minden: hókirályfi és királylány, bálkirály és bálkirálynő, nyitótánc, jelmezes felvonulás, zsákbamacska, eszem-iszom. Szóval: mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy jöjjön már végre a tavasz.

 

Köszönjük a fotókat Kis-Gali Editnek!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

 

Videó:  Farsang a Bozzayban Zánkán 2023 - YouTube

 

Napközis igény 2023. március 6.

Kedves Szülő!

 

Az linkre kattintva, az űrlap kitöltésével kérem jelezze, hogy igényli-e a napközis ellátást a tantestületi értekezlet ideje alatt!

 

A kitöltési határidő 2023. március 6. 10 óra.

 

https://forms.office.com/r/YHMhXYsRmt

 

Rajzpályázat

 

Farsangi meghívó

 

Felvételi

 

Hit- és erkölcstan oktatás az iskolánkban

 

Mozi

Január 30-án, hétfőn a tanítási órák után az egész felső tagozat moziba ment Balatonfüredre, a Jóreménység sziget c. filmet nézték meg. Az alkotás rámutatott az élet igazi értékeire. A filmben bemutatott természetközeli, önellátó életmód tanulóink nagyobbik részét elvarázsolta, aminek pedig mi, tanárok örültünk a legjobban.

 

 

 

Versünnep

2023.01.27-én pénteken az alsó tagozaton megtartottuk a már hagyományos Versünnepünket, a magyar kultúra napjához kapcsolódó, és az I. félévet lezáró délelőttünket. Először a 2. osztályosok Szabó Magda: Bárány Boldizsár című verses meséjét mondták el „18 bégetés”-ben. Ezt táncház követte, melyet Tóthné Bőczi Ildikó és Scher Zoltán, - a Bokafogó Néptáncegyüttes tagjai - tartottak nekünk. Majd kis elsőseink szavalatait hallgattuk meg. A programot a tornateremben folytattuk, ahol sorversenyen és kidobóban mérték össze a gyereket ügyességüket, gyorsaságukat. A délelőttöt a 3. és 4. osztályosok szavalatai zárták. Nagyon jó volt együtt lenni, verselni, táncolni, sportolni! Igazán szuper délelőtt volt!

 

 

 

A Versünnepen készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

Színház

Január 24-én, kedden 45 felsős tanulóval megtekintettük a Lévy Story című előadást a Veszprémi Petőfi Színházban.

 

 

 

Magyar kultúra napja

Január 20-án verses-zenés összeállítással emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról az iskolarádióban a dráma szakkörösök részvételével. A délutáni, Faluházban megrendezett ünnepségen is remekül helyt álltak tanulóink.

 

 

Röplabda

Röplabdásaink ismét kitettek magukért

 

2023.01.27-én, pénteken az esti órákban hét bozzays röplabdás leány (Horváth Johanna Janka (7.o), Máté Míra (7.o), Molnár Csenge (6.o), Molnár Hanga (3.o), Nagy Johanna Petra (5.o), Sólyom Helka (4.o), Szabó Izabella (4.o)) volt segítségére a Szent Benedek Röplabda Akadémia NB I-es csapatának. Sportolóink tettre készen várták a Szent Benedek Röplabda Akadémia - Jászberény Röplabda Klub találkozót, ahol a lányok kitartó munkájának is köszönhetően gördülékenyen ment a mérkőzés lebonyolítása.

 

Nagyon szépen köszönöm a Szent Benedek Röplabda Akadémia nevében, hogy ismét számíthattam röpiseinkre!

 

Bede Tamás (röplabda edző, Szent Benedek Röplabda Akadémia) 

 

 

 

 

Korcsolyázás

Az ötödik osztályosok nagy korcsolya partija Balatonfüreden

 

Ötödikeseink 2023. január 23-án hétfőn remek hangulatú korcsolya délelőttöt tartottak Balatonfüreden, a Zákonyi utcában található jégpályán. Az enyhén vizes pálya ellenére, egy kiváló hangulatú oktatással egybekötött korizást tudhattunk magunk mögött. Mindannyian kellemesen elfáradva, új sportélményekkel térhettünk haza!

 

Bede Tamás (osztályfőnök)

 

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Sakkverseny

A tapolcai sakk szakosztály meghívást kapott a horvátországi Virje-be a NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI RAPID VERSENYRE. 3 korosztályban versenyeztek: U9, U12, U16. Török Gyula és Török Gergő U16 mezőnyében versenyzett. Gyula 2. helyen végzett ezüstérmet kapott, Gergő pontazonossággal 8. helyen végzett. A vezető edzőjük és a tapolcai sakkmesterek, akik kísérők voltak nagyon megdicsérték őket.

 

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

A magyarországi németek kitelepítésének emléknapja

Január 19-én van a magyarországi németek elűzetésének és elhurcolásának emléknapja. Iskolánkban január 20-án emlékeztünk meg erről a szomorú történelmi eseményről, amikor a németeknek tulajdonképpen mindenüket hátrahagyva, csupán egy batyuval kellett elhagyniuk Magyarországot. Az emlékezésbe az alsó tagozatos tanulóink is bekapcsolódtak. Tünde néni rövid és a gyerekek számára is megérthető rövid bevezetője után iskolánk tanulói megnézték a So entstand das Wandelbündel/Így készült a vándorbatyu német nyelvű magyar feliratos kisfilmet. Utána az alsósok kaptak egy „batyut” és beleírták, hogy ők mit vinnének magukkal erre az „útra”. A felsősöknek még levetítettük László Gábor: Mi svábok mindig jó magyarok voltunk című filmet, melyben megismerhették és átélhették, hogy min mentek keresztül az elüldözött és vagyontalanná vált vagy éppen szétszakadt családok. A felsősöket arra bíztattuk, ők batyujukba tárgyak helyett olyan szavakat gyűjtsenek, hogy mire lehetett szükségük ezeknek az embereknek, hogy túléljék ezt az „utazást”. Lehetett könyvjelzőt is készíteni, amelyeken egy-egy híres magyarországi német személy fotója szerepelt, tanulóinknak pedig egy kis kutatómunka után egy rövid életrajzzal kellett azt kiegészíteni. A német munkaközösség egy kiállítást is készített a tanulók munkáiból, amelyet a szülők is megtekinthetnek az emeleti vitrinben.   

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Arany János Magyarverseny

Január 26-án került sor az Arany János magyarverseny 2. fordulójára a Bozzayban. A félévi és a felvételi feladatok közepette erre a megmérettetésre is készültek tanulóink. A középdöntőbe jutottak: Filep Lili, Molnár Boglárka 8. osztályos, Barátossy Álmos, Kruczler Kiara 7. osztályos, Hajas Bulcsú, Komárcsevics Szabolcs, Rédling Boglárka 6. osztályos, Bánó-Weisz Benedek, Green Anna 5. osztályos tanulók. Szívből gratulálunk eddigi teljesítményükhöz!

 

 

Sakk

Az új év első szombatján / 2023. 01. 07. / rendezték meg Diszelen a gyermek korosztályok számára is meghirdetett rapid sakkversenyt. Iskolánkat 5 fő képviselte. A tíz év alattiak 12 fős mezőnyében két zánkai tanuló versenyzett, a főként tapolcaiak és ajkaiak alkotta csoportban. Nagy Bendegúz 6 játszmából 5,5 ponttal, magabiztosan nyert, elhozva az aranyérmet, valamint az oklevelet és a kupát! Bánó - Weisz Zsombor 4 ponttal a 3. helyen végzett, ami szintén kiváló teljesítmény!

Rédling Benedek / a legifjabbként / , Török Gergely és Török Gyula a felnőttekkel összevont, 14 fős mezőnyben indultak. Benedek 5 pontból 2, míg a Török fivérek 6 pontból 3 - 3 -at szereztek, s a teljesítményük alapján ők is megérdemelték volna az érmet!

Elégedetten, szép élményekkel léptünk át a karácsonyi ünnepkörből a farsangba!

T. Horváth Lajos

 

 

Köszönet

 Nagyon jól sikerült az adventi adománygyűjtés

a Bozzay Pál Általános Iskolában!

 

A Bozzay Pál Általános Iskola diákönkormányzata a Zánkai Református Egyházközséggel közösen rendezte meg a téli szünet előtt az adventi adománygyűjtő akcióját. A felhívásunkra elemi erővel mozdult meg az iskola ifjúsága és rengeteg szülő. Jó volt érezni, hogy ebben a gondokkal terhelt időszakban is milyen sokan gondolták úgy, hogy hozzájárulnak a rászoruló családok ünnepi készülődéséhez.

 

Ezúton szeretném megköszönni a Bozzay Pál Általános Iskola diákönkormányzata és a Zánkai Református Egyházközség nevében a rengeteg adományt!

 

 

Logischool

Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

 

A veszprémi Logiscool Zánkán, a Bozzayban ingyenes nyílt napot tart általános iskolás gyerekek számára. Megfelelő létszám esetén kurzus is indulhat februártól. Részletek az alábbi plakáton olvashatóak.

A nyílt napra jelentkezni Dobosiné Turcsik Máriánál lehet +36 30 874 1561.

 

Bővebb információk: https://www.logiscool.com/hu/locations/veszprem

 

 

 

Karácsonyünnep

Karácsonyi üdvözlet képekben a bozzaysulisoktól egy lélekemelő napról.

 

„Küldök egy lángocskát szívem melegéből,

elviszi egy angyal, ki eljön az égből.

Füledbe súgja, mit szívemből kívánok,

de leírom én is: Szép, Boldog Karácsonyt! „

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában

 

Micsoda délután!

December 16-án, pénteken egy igazi nagy családi program részesei lehettünk. Szülők, tanulók, ovisok és az iskola dolgozói is csodálatos élményekkel és saját kézzel készített kézműves tárgyakkal gazdagodva térhettek haza iskolánkból. Feldíszítettük közösen az iskola karácsonyfáját, mindenki egy-egy hozott tárgyat helyezett el a fa ágára. Megválasztottuk az elsősök közül a hókirályfit és hókirálylányt, majd a szülői munkaközösség tagjainak segítségével gyönyörű karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat készíthettek a gyerekek. Logikai feladatokban sem volt hiány. Mindegy volt, hogy papír alapú vagy digitális módon, de nagyon élvezték a nebulók.

Semmi esetre sem hagynánk ki ezt a programot jövőre sem! Nézzétek csak a képeket, milyen jól sikerült a délután! Imádtuk, köszönjük!

 
 
 
 
A további képek megtekinthetők a Galériában!
 

 

Boldog karácsonyt!

 

December 21.

 

Kérem, hogy az alábbi linkre kattintva, az űrlap kitöltésével jelezzék igényüket!

 

https://forms.office.com/e/hC7JTgLKEQ

 

Köszönettel:    Sánta Lajos

                       intézményvezető

Adventi adománygyűjtés

Madarak etetése

Az idén is megkezdtük a madarak etetését az iskola udvarán található madáretetőben. A napraforgómagokat dr. Vissi Gabriella és a révfülöpi Gázló Egyesület ajánlotta fel. 

Ezúton is köszönjük a madarak nevében!

 

 

 

Adventi BalaTóni Party

Adventi BalaTóni Party

 

 

 

8. osztályosok a Természettudományi Múzeumban

“Mi leszek, ha nagy leszek?” December 9-én, a nyolcadikosok egy pályaorientációs kiránduláson vettek részt. A budapesti Természettudományi Múzeumban antropológiai foglalkozáson próbálhatták ki, hogy miről is szól “Dr. Csont” munkája. Valódi és másolat állati és emberi maradványok elemzésével kutatták, miről is árulkodnak a csontok. Ezt követően az eltűnt világok nyomába eredtek és a paleontológia rejtelmeivel ismerkedtek meg a több tízmillió évvel ezelőtt élt állatokról tartott tárlatvezetés során.

A rendhagyó tanórákat követően ellátogattak a Vörösmarty téren felállított, népszerű és csodálatos karácsonyi vásárra, ahol az esős időjárás ellenére is nagy volt a nyüzsgés, számtalan árus kínálta portékáját.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

5. osztály kirándulása Budapesten

November 26-án szombaton a Bozzay Pál Általános Iskola ötödik osztályos tanulói egy kimerítő, de élményekben gazdag túrán vettek részt fővárosunkban. Meglátogattuk az Országházat és a Szent Koronát, valamint részesei lehettünk egy minden igényt kielegítő idegenvezetésnek. A nap második részében a Millenenárison található Álmok Álmodói kiállítás lenyűgöző tárlatát tekintettük meg, megismerkedhettünk a magyar tudósokkal, feltalálókkal. Kirándulásunk zárásaként a Vörösmarty téri karácsonyi vásár hangulatát élvezhettük. Utazásunk különlegessége, hogy mindvégig tömegközlekedési eszközöket használtunk a környezetvédelem jegyében.

 
Köszönet a kitartásért, jókedvért!
Bede Tamás (osztályfőnök)
 
 
 
 
További képek megtekinthetők a Galériában!
 

Mikulás

December 6-án az alsó tagozatosok a faluházban várták a Mikulást. Természetesen előtte mindenki gondosan kitisztította és kikészítette cipőcskéjét, melyeket a zenés műsor után, finomságokkal megtömve találták az osztályokban. A Bozzayban is járt a Miki Miki Mikulás!!

 

 

 

4.o.  a Faluházban

Reptéri kirándulás

A 6. és 7. osztályosok osztályfőnökeik szervezésében november 29-én, kedden busszal történő pályaorientációs kirándulás keretében ellátogattak a reptérre, Budapestre. A reptérlátogatást megelőzően sétáltak egyet a Várkert Bazárban.

A túra során a repülőtér olyan, utasoktól elzárt területeire is ellátogattak, amelyek a légiközlekedés biztonsága szempontjából kritikusak. Ezekre a részekre az utasokéval megegyező átvizsgálás után léphettek csak be. Nagy élmény volt!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

 

Napközis igény 2022. december 8.

Kedves Szülő!

 

Az linkre kattintva, az űrlap kitöltésével kérem jelezze, hogy igényli-e a napközis ellátást a tantestületi értekezlet ideje alatt!

 

A kitöltési határidő 2022. december 8. 8:00 óra.

 

https://forms.office.com/r/YHMhXYsRmt

 

Adventi vásár

Közös testnevelés az alsóban

November 30-án ismét közösen sportoltak, tornáztak az alsósok. Az izgalmas sorversenyt, és az azt követő kidobót mindig izgalommal várják a gyerekek. Nagyon jó dolog, hogy a közös csapatokban az elsőtől a negyedik osztályig mindenki töretlen lelkesedéssel vesz részt!

 

 

 

 

 

Holdbeli csónakos

November 28-án hétfőn az alsó tagozatosok Veszprémben jártak, a Petőfi Színházban. Weöres Sándor „Holdbeli csónakos” című remekművét nézték meg.

Rekordot döntöttünk, mert 57 kisgyerekkel mentünk, akik mind pirosra tapsolták a tenyerüket az előadás végén!

 

 

Mikulás futás

Magyar nyelv napja

A magyar nyelv napja (november 13.) alkalmából megkértük tanulóinkat, elsőtől nyolcadikig - változzanak kicsit Kosztolányivá, és gondolják át, szerintük melyek a legszebb magyar szavak? Figyeljenek a jelentésükre és a hangzásukra is! Ha kitalálták a kedvenc magyar szavukat, írják fel egy kis papírra és dobják bele az aulában található szavazatgyűjtő dobozba. Sok szép vagy érdekes szó került a dobozba, többek között: szeretlek, szeretet, kukutyin, kamillatea, kenőmájas, rózsa, édesanya, magyar, szemfény, metafora, tündérszép, alma, kamilla, tenger, csokoládé, család, cica, zene, boldogság, becsületesség, foci, lélek, tücsök, május, karóraszíj, láng, tűz, szív, gyermek, természet, hűség, vér, ég, emberség, szülők.

Ezek közül a 13 legkedveltebbet kitettük a faliújságra, és a 2. fordulóban ezekből megszavazták iskolánk kedvenc szavait. A játékos hangzású kenőmájas kapta a legtöbb rovátkát. A meghitt jelentésű édesanya szó a 2., a lágy hangalakú kamillatea pedig 3. lett.

 

Köszönjük szépen mindenki közreműködését!

 

Legyünk büszkék csodálatos nyelvünkre!

 

 

További képek megtekintehtők a Galériában!

 

Karácsonyi felhívás

 

 

 

A tolvaj ajándéka

November 14-én M. Kácsor Zoltán író látogatott el iskolánkba. A 2. és 3. osztályos tanulóinknak egy rendhagyó irodalomóra keretén belül mutatta be új könyvét, A tolvaj ajándéka c. verses meseregényt. A gyerekek nagyon élvezték az órát, aktívan közreműködtek.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Márton-nap 2022

„Szent Mártonnak ünnepén,
fénylő lámpást viszek én,
Világítson mindig nekünk,
Ahol járunk, ahol megyünk.”

 

2022. november 11-én Márton napot tartottunk iskolánkban. Egész héten készültünk a megemlékezésre. A gyerekek lámpásokat készítettek, libás dekorációkkal díszítették a folyosó falait, barkácsoltak, játékos feladatokat oldottak meg. Pénteken megnyitottuk Márton boltját, ahol Libankóért vásárolhattak az általuk behozott holmik közül. Délután libavadászatra invitáltuk tanulóinkat, a megtalált libákért cserébe cukorkát kaptak. A legnagyobb élmény természetesen a lampionos felvonulás és az azt követő eseménysorozat volt. A megemlékezés és a hatodik osztályosok műsora után Péter atya megáldotta a családokat és a lampionokat. Sváb harmonika dallamok biztosították a jó hangulatot, sült gesztenye, sütemény, zsíros kenyér, forró tea és forralt bor mellett beszélgethettek az egybegyűltek.

Köszönjük minden segítőnek, hogy hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Hálás köszönetünket fejezzük ki a szülőknek, nagyszülőknek a sütemények készítéséért, valamint adományaikért. Az iskola, óvoda, a Faluház , a Zánkai Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Kertbarát kör és a szülők közös összefogása nélkül nem jöhetett volna létre, és nem lehetett volna ennyire sikeres a rendezvény.

 

 

A programon készült képek megtekinthetők a Galériában

 

Őszi labdarúgó diákolimpiai forduló

Az elmúlt két hét régóta várt izgalmakkal fűtötte fel a Bozzay Általános Iskola sportéletét. Balatonfüreden október 26-án és november 2-án rendezték a diákolimpiai körzeti labdarúgó tornát a II. és III. korcsoportos gyerekek részére. A viadalokon a Bozzay Pál Általános Iskola mellett a Balatonfüredi Református Általános Iskola, a Radnóti Miklós Általános Iskola, valamint a Csopaki Református Általános Iskola képviseltette magát.

A második korcsoportos sportolóink két győzelemmel és egy elvesztett mérkőzéssel zárták az eseményt, a csapat tagja a következő tanulók voltak: Bánó-Weisz Zsombor, Boros-Szuper Bonifác, Dobosi Kornél, Dobosi Márton, Doma Levente, Gondos Gergely, Gyapay Gergely, Kis-Gali Alexander, Rédling Benedek, Szabó Gyula.

A harmadik korcsoportos labdarúgók nemes küzdelmek után egy döntetlen és két vesztes mérkőzést tudhattak maguk mögött. A Bozzay Általános Iskola a következő labdarúgókat delegálta: Bánó-Weisz Benedek, Boros - Szuper Bonifác, Dobosi Gergely, Gyapay Gergely, Nagy Bendegúz, Rédling Benedek, Szabó Márton, Szász Attila.

Nagyon hálás vagyok azon szülőknek, akik segítettek a gyerekek szállításában (Bánó -Weisz Szilvia, Dobosiné Turcsik Mária, Szász Attila).

Iskolánk labdarúgói ismét kitettek magukért, köszönöm kitartásukat, lelkesedésüket.

Bede Tamás (testnevelő tanár)

 

II. korcsoportos fiúk

 

III. korcsoportos fiúk

 

Swäbische Speisen

 

Márton-napi felvonulás

 

Napközis igény 2022. november 3.

Kedves Szülő!

 

Az linkre kattintva, az űrlap kitöltésével kérem jelezze, hogy igényli-e a napközis ellátást a tantestületi értekezlet ideje alatt!

 

A kitöltési határidő 2022. november 3., 8:00 óra.

 

https://forms.office.com/r/YHMhXYsRmt

 

Kedvenc állatom rajzpályázat

Az állatok világnapja alkalmából a Bozzay Pál Általános Iskola diákönkormányzata által kiírt "Kedvenc állatom" c. rajzpályázatra összesen 12 db pályamű érkezett.

A jobbnál jobb műveket a művészeti képzést vezető tanárnő, Kata néni zsűrizte.

A pályázat eredményhirdetését az 1956. október 23-i ünnepi műsor után tartotta iskolánk, melyen a következő eredmények születtek:

 

1-2. osztály

 1. helyezett: Kartaly Léna
 2. helyezett: Boros-Szuper Levente
 3. helyezett: Pfeifer Botond

 

3-4. osztály

 1. helyezett: Sólyom Helka, Szabó Gyula Timur
 2. helyezett: Németh Julianna
 3. helyezett: Molnár Hanga, Boros-Szuper Bonifác

 

5-6. osztály

 1. helyezett: Szabó Márton
 2. helyezett: Inhof Zorka
 3. helyezett: Filep Sára, Nagy Johanna Petra

 

 Az összes alkotás közül legjobbnak ítélt kép: Szabó Márton

 

A sok kitűnő alkotáshoz ezúton is gratulálok!

Bede Tamás (diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus)

 

 

 

Az eredményhirdetésről készült képek megtekinthetők a Galériában!

 

 

Október 23-i megemlékezés

Október 21-én az 56-os hősökre emlékeztünk. Az iskola könyvtárában összegyűlt tanulók meghatódva nézték és hallgatták tanulóink színvonalas műsorát és Sánta Lajos intézményvezető beszédét. A szereplők, akiket Stumpfné Vass Violetta és Harapu-Kiss Tünde készített fel, délután a Faluházban is szerepeltek az ünnepi megemlékezésen.

 

Az iskolai megemlékezés itt tekinthető meg:

 

https://www.youtube.com/watch?v=HPq7DmfPP-0

 

 

 

 

 

„Mit suttog az erdő?”

 

A Veszprémi Főegyházmegye a „Teremtés hete" alkalmából ökumenikus pályázatot hirdetett meg. A pályázat témája: „hogy halljuk meg a teremtett világ hangját, mivel Isten szól hozzánk általa is”. Az felhívás általános iskolás diákok körében történt 4 korcsoportban. A munkák 4 községből (Révfülöp, Balatonszepezd, Zánka, Kővágóörs) érkeztek. Az eredményhirdetésre október 2-án került sor a Révfülöpi Munkás Szent József Római Katolikus Templomban.

 

Zánkai iskola díjazott tanulói:

 

 1. Végh Bernadett (4. o.)
 1. Hegyi Barbara (5.o.)
 1. László Hanna (8.o.)
 2. Komárcsevics Szilvia (3.o.)
 1. Resze Zsanna (3.o.)

 

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

7. osztály kirándulása

Október 19-én, szerdán délután fényes őszi időben indultak a 7. osztályosok osztályfőnökükkel, Stumpfné Vass Violettával kirándulni. Átvonatoztak Ábrahámhegyre, a patakparton elsétáltak a Klastrom utcába, ahol Margó néni jóvoltából finom süti, zsíros kenyér, tea és üdítő várta őket. Onnan együtt kisétáltak a pálos kolostorromhoz, ahol felfedezték a gótikus stílusban épült csodahelyet. Hazafele Révfülöpön ettek egy finom pizzát. Nagyon szép élmény volt!

 

 

Továbbbi képek megtekinthetők a Galériában!

 

Papírgyűjtés

Őszi papírgyűjtés a Bozzayban!

 

A Bozzay Pál Általános Iskola diákönkormányzata ismételten meghirdette papírgyűjtési akcióját, melyre rengeteg, még újrahasznosítható papírhulladék érkezett, melyet ezúton is köszönünk a lelkes gyerekeknek, szülőknek! A pakolásban természetesen a diákok is kivették részüket, így a gyűjtés közösségépítő szerepe is nagy hangsúlyt kapott. A jókora konténerbe egyre csak gyűltek az otthon feleslegessé vált kötegelt szórólapok, újságok és egyéb papír alapú anyagok. A papírért kapott összeg iskolánk szülői munkaközösségének bevételét gyarapítja.

Bede Tamás (diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus)

 

 

 

 

Október 15.

 

Október 6-i megemlékezés

Október 6-án megemlékeztünk az aradi hősökről. A színjátszó szakkör tagjai lelkesen készültek a zenés- verses rádiós műsorra. Barbi, Anna, Beni, Bulcsú, Andris, Hanna, Mira és Kiara, köszönjük a szívhez szóló előadást!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Velünk élő csodák

Október 4-én, az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretén belül az iskola vendége volt ifj. Vasuta Gábor természetfotós. „Velünk élő csodák, a madarak” címmel vetítéssel egybekötött előadást tartott a felső tagozatos diákok részére.  A természetfotós, a saját maga által készített csodálatos felvételekkel mutatta be a környezetünkben élő madarakat. A diákok nagy figyelemmel hallgatták a madarakról szóló előadást, sok tanuló ügyesen fel is ismerte a fotókon látható madarakat.   

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Változások

 

Tantestületi értekezlet

Kedves Szülők!

 

2022. október 6-án, csütörtökön tantestületi értekezletet tartunk iskolánkban, ezért délután a napközis foglalkozások helyett csak gyermekfelügyeletet tudunk biztosítani tanulóink számára. A napközis tanulók a tanítási órák után írásbeli szülői kérelemmel hazamehetnek. A szivacskézilabda szakkör, valamint a 7. és 8. osztályos angol óra természetesen nem marad el. Kérem, hogy az alábbi linken elérhető Űrlap kitöltésével jelezze, igényli-e napközis gyermeke számára a délutáni felügyeletet!

 

https://bit.ly/3y78zA4

 

Megértésüket köszönjük!

 

2022. október 1.                                                                                                                                             Sánta Lajos

intézményvezető

 

Népmese napja

Szeptember 28-án tartottuk iskolánkban a népmese napját. Reggel az alsó tagozatos kisdiákok helyett királyok, királynők, hercegek, hercegnők, szegénylegények, és -leányok, huszárok, vadászok, boszorkányok, varázslók, tündérek, cicák érkeztek iskolánkba, hogy a napot izgalmas „meseváltó”-val kezdjék. Ezután a „nagyok”, vagyis a 3. és 4. osztályosok mesét olvastak az 1. és 2. osztályosoknak, miközben szóló szőlőt csipegettek, - amit külön köszönünk Szabó-Kiss Ágnesnek. Volt még papírbábkészítés, és színezés is. A napot minden osztály „szabadulószobás” interaktív játékkal fejezett be, amit Filepné Kovács Julianna készített. Az 1. és 2. osztályosok Az aranyszőrű bárány, Az égigérő paszuly és a Macskacicó című mesékhez rajzot készítettek. A sok szép alkotással a faliújságot díszítettük. Felkerült a 2. osztályosok terme melletti falra Sárffi Mariann pedagógiai asszisztensünk mesefalvédője is.

 

A gyereket idézve: „Szuper nap volt!”

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Állatos rajzpályázat

 

Sport- és közlekedésbiztonsági nap

 

Takarítási világnap

 
A Bozzay Pál Általános Iskola diákönkormányzata szervezésében ma népes diákhaddal indultunk iskolánk környékének megtisztítására.
A lelkes tanulók a hetedik órában védőkesztyűvel és zsákokkal felvértezve szedték a hulladékot, természesen szelektálva.
Lenyűgöző volt látni a gyerekek lelkesedését, bízom benne,hogy több ilyen eseménnyel erősíthetjük diákjaink környzetudatosságát.
 
Bede Tamás (diákönkormányzatot segítő pedagógus)
 
 
 
További képek megtekinthetők a Galériában!
 

Német nemzetiségi tábor

 A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasótáborok megvalósítására kiírt, NTAB-KP-1-2022/1-000374 nyertes pályázat kapcsán a Zánkai Német Nemzetiségi Önkormányzat lehetőséget biztosított a Bozzay Pál Általános Iskola számára, hogy a „Feste, Bräuche und Tracht” hagyományőrző tábor keretein belül, 5 nap 4 éjszakát tölthessen el 24 tanuló Sopron és környékén, 2022. 07.04-08 közötti időszakban. A támogatáskezelő 800 000 Ft támogatással járult hozza a tábor megvalósításához, amelyet a nemzetiségi önkormányzat és A Zánkai Iskoláért Alapítvány 400- 400 000 Ft-tal egészített ki. Az ötnapos időszak Siposné Bányai Ildikó szervezésében, Harapu-Kiss Tünde és Bácsi Krisztina részvételével zajlott. A tanulók a táborozás alatt a nyelvi órák mellett megismerkedtek a karácsonyi, húsvéti, esküvői, születésnapi, valamint a boszorkányok éjszakájával kapcsolatos szokásokkal, a német nemzetiségi népviselettel, az állattartás módjaival. Plakátot készítettek, rétest sütöttek, fagylaltkelyheket állítottak össze, lakodalmas játékon, traktortúrán vettek részt, megismerkedtek a csokikészítés technikáival, szóval egy percet sem unatkoztak.

 

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Papírgyűjtés

 

Évnyitó újratöltve

Készült egy felvétel az évnyitóról, amit szívesen osztunk meg veletek. A minőségért elnézést kérünk, mert a videó készítője a gyerekek között állt, de aki lemaradt róla, így is betekintést nyerhet az évnyitó műsorba.

Nagyon klassz volt! Köszi Márti néni és cuki harmadikosok!????

 

A műsor a következő linken tekinthető meg:

 

Évnyitó a Bozzayban. A harmadik osztály műsora 2022. szeptember 1. - YouTube

 

Sportos nap

 A mai nap sportosan telt iskolánkban. Kicsik és nagyok kíváncsian gyülekeztek a tornateremben, ahol több meglepetés is várta őket. Először az Acro Dance csoport mutatkozott be, modern táncot népszerűsítve az egybegyűlteknek. A Balatonfüredi Kézilabda Sportegyesület a szivacskézilabda rejtelmeibe nyújtott betekintést, majd a Szent Benedek Röplabda Akadémia a röplabda szépségeit népszerűsítette tanulóink körében. Utóbbi két egyesület bázisintézménynek választotta iskolánkat, ami azt jelenti, hogy nem kell a gyerekeknek messze utazniuk azért, hogy megismerjék és gyakorolhassák kedvenc sportjukat, és a táncért sem kell a szomszédba menni.

Ragadjátok meg az alkalmat, és használjátok ki minél többen a kedvező lehetőséget!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

Tanévnyitó

„Szakadj, zuhogj, zápor gyöngye,
szomjas föld göröngye vár,
a sok tudást épp így várja,
aki iskolába jár.”

 

Bár nem szakadt, de ma reggel esett Zánkán is, nem kicsit. Ennek ellenére szeptember elsején megnyitotta kapuját a Bozzay Pál Általános Iskola a bozzaysulisok előtt. Tizenhat kis elsős diák állt megszeppenve az iskola könyvtárában, hátuk mögött szüleik bíztató tekintetétől kísérve. De minden ránc kisimult az arcokon, miután a suli bozzays diákká fogadta a kis jövevényeket három új, felsőbb éves társukkal együtt. Bár az idő szomorkás volt, de nem a hangulatunk! Erről Márti néni és a harmadik osztályosok műsora gondoskodott, magas színvonalon!

A fontos eseményről beszéljenek a képek!

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

 

Tanévnyitó 2022

 


2024-06-13

Erzsébet-tábor 4.o.

2024-06-14

Erzsébet-tábor 4.o.

2024-06-14

DÖK nap

2023/24 tanév programja


Digitális napló :


2023 Nyári nemzetiségi tábor - Lengyel - Annafürdő


2022 Nemzetiségi német nyári tábor - Sopron


2021 Nemzetiségi német nyári tábor - Lengyel-Annafürdő


2019 Nemzetiségi német tábor


BAFIT


A Zánkai Általános Iskoláért Alapítvány


BUSZMENETREND :


2018 Nyári német táborok


HATÁRTALANUL :Német +